Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Un alt manual de sorginte xenofobă

11 dec. 2018,, 17:00   Societate
2853 1

Vom analiza manualul „Palade Gh. Istoria românilor. Epoca contemporană. Manual pentru clasa a IX-a. Chişinău, 2002" (și astăzi este folosit în școlile Republicii).

Chiar din introducere (p. 3) copiii află că „în compartimentele cuprinse în manual sînt prezentate evenimentele, procese sociale şi economice, activitatea unor personalităţi politice care au determinat evoluţia poporului român". Alte popoare nu contează... La compartimentele economie, cultură etc., de minorităţi nici nu se pomeneşte.

La p. 5, în preambul (acelaşi lucru şi la p. 21), citim că „Basarabia a beneficiat din plin, în toate domeniile, de condiţiile favorabile create în rezultatul Unirii". Documentele şi memoria ne vorbesc de altceva – degradare socio-economică, lipsă de drepturi elementare omeneşti, batjocură şi discriminare a moldovenilor și minorităţilor în perioada interbelică în componenţa României Mari.

Despre faptul că în Moldova trăiesc moldoveni și nu români, n-o să întîlniți nici un cuvînt pe paginile acestei opere. În ce privește minorităţile, pentru prima oară se pomenesc în manual la p. 14, cînd se menţionează că „cuziştii pledau pentru revizuirea cetăţeniei acordate evreilor... Legionarii... se pronunţau pentru înlăturarea evreilor din întreprinderi şi instituţii, unde aceştia ocupau poziţii dominante". Autorul, de fapt, nu condamnă aceste lucruri și se eschivează de la adevărul că aceasta era și politica oficială a Statului Român din perioada interbelică. La p. 15 este adus un extras din Constituţia din 1938: „Art. 3. Teritoriul României nu se poate coloniza cu popolaţiuni de seminţie străină. Art. 29. Toate puterile statului emană de la naţiunea română". Aceste principii xenofobe şi naziste nu sînt nici cum comentate de autor şi aprecierile lor sînt lăsate excepţional pe seama elevilor.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?