Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Trombițchi: "Nistrul este un model de rîu transfrontalier pentru întreaga fostă URSS"

30 iun. 2023,, 12:45   Societate
3695 0

Demult s-a dorit ca rîul Nistru să devină un model de rîu transfrontalier pentru întreaga fostă Uniune Sovietică.

Despre aceasta a declarat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că, în anii nouăzeci ai secolului trecut, ecologiștii au venit cu ideea la nivel neguvernamental de a face din Nistru un model de rîu transfrontalier pentru întreaga fostă Uniune Sovietică.

"Pentru că atunci cînd țările s-au despărțit, au existat multe rîuri și lacuri transfrontaliere și țările au trebuit cumva să negocieze. Bineînțeles, existau documente sovietice, cum ar fi Acordul privind apele de frontieră dintre Uniunea Sovietică și România și așa mai departe. Toate erau scrise practic la fel, dar nu se potriveau, deoarece în mare măsură nu corespundeau abordării moderne. Nu aveau o abordare față de bazin. Adică, rîul este considerat drept o bucată de hotar, dar nu un adevărat organism ecologic, care include atît afluenți, cît și tot ce se întîmplă pe teritoriul bazinului", a spus Ilia Trombițchi.

El a reamintit că în 1992 a apărut Convenția de la Helsinki privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale, care a schimbat această abordare. Țările europene au aderat la ea chiar mai devreme.


"De exemplu, Rinul, Oderul, Elba, Dunărea și altele. Față de ele a existat exact o astfel de abordare integrată a rîului, ca un rîu împreună cu bazinul și, în plus, fundamental este faptul ca toate părțile interesate să discute și să ia decizii, dar nu așa cum era mai înainte - un reprezentant autorizat al guvernului Uniunii Sovietice și un reprezentant autorizat al Guvernului României. De obicei erau miniștri, viceminiștri pentru ape și terenuri. Bineînțeles, ei aveau o abordare pur acvatică, starea ecosistemului, starea bazinului nu erau luate în considerare. Și noi ne-am stabilit sarcina de a schimba această abordare, și anume în favoarea abordării bazinului și a implicării tuturor părților interesate. Și pentru o lungă perioadă de timp, începînd de prin 1995 pînă în 2012, am luptat pentru ca locul să aibă un acord modern privind bazinul", a declarat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor râului Nistru ”Eco-TIRAS”.

Potrivit lui, ecologiștii au luptat cu guvernele celor două țări, mai ales cu Guvernul Ucrainei, pentru că Ucraina nu voia acest lucru, cei de sus.

"Problema este că, din perioada Uniunii Sovietice s-a dezvoltat acea atitudine pe care am menționat-o, atitudinea reprezentanților autorizați ai guvernelor care considerau apa drept o proprietate personală, asupra căreia cădeau de acord, de care dispuneau după bunul lor plac, iar implicarea ecologiștilor și a altor părți interesate nu era inclusă în aceste planuri. Pentru că exista o anumită mentalitate. Și deși Moldova a ratificat destul de repede în 1993 Convenția de la Helsinki privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale, Ucraina, după părerea mea, a ratificat-o undeva la sfîrșitul anilor '90. Dar mentalitatea a rămas aceeași. Poți ratifica documentul. Dar acest lucru nu afectează în niciun fel gîndirea, pentru că nu le citești", a subliniat Ilia Trombițchi.

Potrivit lui, reiese că ecologiștii promovează mulți ani la rînd această abordare și, în final, două părți la nivel guvernamental au semnat un acord și acesta a schimbat complet situația.

Adică, există Comisia Nistreană - Comisia pentru utilizarea și protecția durabilăav rîului Nistru, în care există specialiști din diferite domenii, iar unicitatea acesteia constă în faptul că în ea există și organizații neguvernamentale cu drept de vot. Desigur, în acest caz am dat un bun exemplu tuturor țărilor din fosta Uniune Sovietică cum trebuie să facă acest lucru. Altceva este că acolo încă rămas interese proprii și ei au o mulțime de probleme, țările fostei Uniuni Sovietice, au propriile conflicte, după cum știm", a remarcat bine cunoscutul ecologist.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?