X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Trombițchi: „Foarte curînd Moldova ar putea rămîne fără apă”

25 aug. 2021,, 16:00   Societate
3960 3

În ciuda protestelor din partea Republicii Moldova, construcția cascadei de centrale hidroelectrice la Novodnistrovsk continuă. Recent, a fost pusă în funcțiune cea de-a 4-a turbină a centralei hidroelectrice din Ucraina, scrie point.md.

Doctorul în științe biologice Ilia Trombițchi, Director al Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului „Eco-TIRAS”, a avertizat: „Nistrul de pe teritoriul Moldovei se va transforma într-o mlaștină stagnantă, iar Chișinăul și alte așezări pot rămîne fără apă potabilă. Delta Nistrului, care se află sub protecția internațională în temeiul Convenției asupra zonelor umede, va începe să moară”, transmite mybusiness.md cu referire la ng.ru.

Totodată, în conformitate cu Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului înconjurător în context transfrontier, adoptată în 1991, Ucraina este obligată să se consulte cu Moldova în astfel de cazuri.

Parlamentul Republicii Moldova este, de asemenea, îngrijorat de punerea în funcțiune a celei de-a 4-a turbine a centralei ucrainene de la Novodnistrovsk. Dacă ucrainenii vor lansa încă trei turbine, ceea ce este prevăzut în planul de construcție, atunci, potrivit deputatului Olena Bondarenko, Moldova va rămîne fără apă. Parlamentarii îi reproșează Președintelui Maia Sanda că nu a ridicat această problemă în timpul vizitei sale la Kiev. În plus, deputații suspectează că 19 hectare de pe coasta Moldovei au fost transmise în folosință Ucrainei pentru Complexul hidroelectric ucrainean.

Despre faptul că locuitorii Moldovei ar putea rămîne fără apă ecologiștii au avertizat încă în 2016. Ei au declarat că starea Nistrului se deteriorează, rîul scade, de vină fiind energeticienii ucraineni, care au instituit monopol asupra nodului hidroenergetic nistrean, punînd pe primul loc energia și nu ecologia.


Pe lîngă deshidratarea unei țări întregi, proiectul ucrainean va afecta și sectorul energetic. Șeful organizației publice „Ecospektr” din orașul transnistrean Bender, Ivan Ignatiev, a declarat acest lucru într-un interviu acordat DW. În opinia sa, cascada de centrale din partea superioară a rîului va afecta stabilitatea funcționării Centralei de la Dubăsari situată mai jos. Aceasta din urmă furnizează energie electrică 80% din consumatorii din Transnistria, unde, potrivit recensămîntului din 2015, locuiesc peste 475 de mii de persoane.

Anatol Țaranu, director al Centrului de cercetări strategice și consultanță politică „Politicon”, a declarat pentru NG: „Ucraina construiește o cascadă de centrale hidroelectrice pe Nistru. Aceasta este o arteră acvatică importantă pentru Moldova. Mai mult, este o problemă gravă de mediu, a cărei soluționare fără a ține cont de interesele Moldovei este extrem de periculoasă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?