X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

Trei mari trădări din istoria neamului

23 dec. 2018,, 16:03   Societate
4315 3

Cum ar fi arătat oare istoria fără trădători și trădări? De la Burebista la Alexandru Ioan Cuza istoria noastra e presărată cu evenimente tragice, în care rolul principal a fost jucat de personaje fără scrupule care, prin josnicele lor fapte, au schimbat mersul istoriei și soarta poporului.

Burebista. În vremea lui Burebista, care a domnit pe la jumătatea secolului I î.Hr., statul dac a ajuns în culmea puterii sale. În urma victoriilor repurtate de acest rege, statul dac - cu capitala la Argedava - a ajuns să se întindă pe un teritoriu imens, cuprins între Alpii nordici, Munții Balcani, Marea Neagra și Nistru. Pînă și impăratul roman Cezar se temea de marea putere a regelui dac și, în jurul anului 44 î.Hr., pregătea un razboi împotriva lui. A murit însă – asasinat - înainte de a apuca să pornească spre regatul dac.

Si, la puțin timp după aceea, tot unei conspirații i-a căzut victima și Burebista. Nobilii nemulțumiți de puterea și autoritatea sa au complotat pentru a-l înlătura. Odată cu dispariția lui, imensul regat dac s-a destrămat, spărgîndu-se în mai multe bucăți pe care cei care uneltiseră spre a-l doborî pe Burebista și le-au împărțit între ei.

Petru Rares. Domn al Moldovei în două rînduri, 1527-1538 și 1541-1546, Petru Rareș, fiu nelegitim al lui Ștefan Cel Mare, a pierdut tronul celei dintîi domnii din pricina unui complot al boierilor. În 1538, Petru Rareș a văzut Moldova atacată simultan de turci, tătari și poloni. Inițial, soarta i-a fost favorabilă domnitorului. I-a infrînt pe tătari la Ștefănești și a încheiat un armistițiu cu polonii, cărora le-a înapoiat regiunea Pocuția (care făcea obiectul unor neînțelegeri rămase nesoluționate de multă vreme, între moldoveni și poloni; Petru Rares o ocupase în 1530).

Continuarea pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?