Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Teodor Vîrnav – primul memorialist moldovean

12 aug. 2018,, 17:30   Societate
4435 0

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la trecerea în neființă a prozatorului şi poetului moldovean Teodor Vîrnav.

Născut la 1 martie 1801 la Floreşti, județul Vaslui într-o familie de boiernaşi, a învăţat mai întîi în limba maternă, apoi în greacă, cu dascăli acasă.

În 1818 se stabileşte definitiv în Basarabia. Lucrează un timp la judecătoria de la Hotin, ca „scriitor în limba moldovenească”, apoi ca şef de birou. Îşi cumpără moşii în ţinuturile Iaşi şi Hotin, locuind din 1822 la Burlăneşti (azi raionul Edineţ). În 1840 trece cu traiul în satul Pociumbeni, Rîşcani, unde rămîne pînă la sfîrşitul vieţii, ocupîndu-se cu agricultura.

Vîrnav a scris satire şi poezii lirice, dintre care numai satira „Unui megieş speculant” a ajuns pînă la noi. Locul în istoria literară i-a fost asigurat de povestirea autobiografică „Istoria vieţii mele” (1845), considerată prima lucrare memorialistică în literatura moldovenească, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?