X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Studenții din mai multe instituții din Moldova vor folosi drone și ochelari virtuali (VIDEO)

29 mar. 2019,, 13:00   Societate
2287 0

Din septembrie, în cîteva școli profesionale și colegii din țară lecțiile vor fi mult mai interactive. Elevii vor studia cu ajutorul dronelor, a ochelarilor virtuali și a printerelor 3D.

Dispozitivele vor fi folosite, în special, la orele de informatică, geografie sau astronomie. Datorită lor, adolescenții vor putea să călătorească virtual chiar și prin Calea Lactee sau să printeze cranii.

„Noile gadgeturi mi s-au părut foarte faine. Ce am reușit să văd, a fost uimitor. Am rămas fără cuvinte. Erau pe cer planete, stele. Este foarte bine, fain, pentru a vedea alte lucruri, cu alți ochi, ochi tehnologici”, aspus Ana Martaloc, elevă Centrul de Excelență în Informatică.

Astfel că, la orele de geografie, elevii ar putea descoperi virtual structura pămîntului și a soarelui, la orele de astronomie – sistemul solar, iar la cele de biologie ar putea printa organele umane cu ajutorul unei imprimante 3D.

„Toți cînd vin la lecția de matematică sînt stresați și de aceea încerc să implementez la maxim resursele informaționale, ca elevilor să le pară mai atractiv. În școala profesională, elevii nu prea beneficiază de telefoane performante. Nu au posibilitate, sînt elevi din familii social vulnerabile, sînt foarte mulți orfani, care nu au posibilitate”, a declarat Ana Turtureanu, profesoară de matematică, Școala Profesională Bălți.


Cei prezenți la prezentare au putut testa și cîteva mașini asamblate și programate de un grup de elevi și studenți de la noi, care, la fel, urmează să fie oferite instituțiilor de învățămînt selectate.

„Acesta este următorul nivel al digitalizării. Nu ține doar de Moldova, este în întreaga Europă. Inclusiv în țara mea. Așa că digitalizarea este o necesitate, noi trebuie să ne adaptăm unei societăți moderne”, a spus Alexander Karner, șef, Bioul pentru Cooperare Tehnică, Ambasada Austriei în Moldova.

Proiectul ShiftEdu conține mai multe etape, una fiind instruirea cadrelor didactice. Ministerul Educației se declară gata să implementeze noile schimbări din sistemul educațional. Doar că pentru asta ar fi nevoie de mai multe resurse financiare.

„Curricula prevede toate aceste proceduri, ține de procedura de implementare, la nivel de metodologii. Prin acest proiect ne punem ca sarcină anume să dezvoltăm aceste instrumente”, declară Silviu Gîncu, șef Direcției ÎPT Ministul Educației.

Anterior, autorităților austriece au finanțat și alte proiecte inovaționale în scolile din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?