X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Specialiștii spun ce trebuie să facem pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați

5 aug. 2023,, 16:00   Societate
3019 0

Pe parcursul întregului an, populația procură și consumă produse de origine vegetală, iar în sezonul cald, se consumă cele mai multe fructe și legume. În cazul în care acestea au un conținut sporit de nitrați, ele prezintă risc pentru sănătate.

Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească, alimentîndu-i rădăcinile și contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea fructelor și legumelor, notează Noi.md.

Ținînd cont de aceste proprietăți, în unele cazuri, pentru a obține o recoltă mai bogată, un aspect mai frumos al fructului, unii producători adaugă îngrășăminte în exces, fapt ce se poate solda cu un conținut sporit de nitrați în produsul final.

Dacă se depășește doza zilnică de nitrați de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, de nitriți – 0,2 mg/kg, atunci pot apărea diferite afecțiuni sau dereglări ale stării de sănătate.

Pentru a evita o agravare a stării de sănătate este necesar de cunoscut principalele semne ale unei intoxicații cu nitrați, care se manifestă prin:

  • Înrăutățirea saturaţiei celulelor cu oxigen, deoarece nitriţii împiedică hemoglobina să transporte oxigenul, ceea ce se manifestă vizual prin cianoză a pielii și mucoaselor;
  • Tulburări ale sistemului nervos precum somnolență, slăbiciune, dureri de cap, amețeli;
  • Tulburări ale sistemului cardiovascular manifestate prin modificarea tensiunii arteriale și a pulsului;
  • Tulburări ale sistemului respirator.

Suplimentar celor enumerate pot fi induse și unele dereglări care nu sînt vizibile imediat precum: tulburări grave ale metabolismului, reducerea asimilării vitaminelor, scăderea imunității și formarea nitrozaminelor, substanţe extrem de cancerigene.

Ținînd cont de aceste aspecte este extrem de importantă alegerea corectă a fructelor și legumelor care vor nimeri pe masă pentru a fi consumate, nu întotdeauna cele mai mari și frumoase sînt și cele mai sănătoase.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă achiziționarea produselor vegetale doar din locuri autorizate și destinate acestui scop, precum și verificarea certificatului de inofensivitate dacă sînt careva suspecții privitor la calitate.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?