X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Soțul unei membre a CSM, numit director interimar la Institutul Național al Justiției

19 mar. 16:30   Societate
2989 0

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis marți, 19 martie, demersul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, privind detașarea unui judecător pentru exercitarea temporară a atribuțiilor de director al Institutului Național al Justiției (INJ), începînd de miercuri, 20 martie.

Este vorba despre magistratul Adrian Cerbu, de la Judecătoria Criuleni, soț al membrei CSM Lucia Popescu, care s-a abținut de la examinarea subiectului, transmite zgd.md.

Adrian Cerbu face parte din Consiliul INJ, iar funcția de membru a Consiliului INJ va deveni vacantă, după ce acesta a renunțat la mandat. Interimatul funcției de director al INJ a fost exercitat de Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare din cadrul INJ, începînd cu data de 1 decembrie 2021.

Desemnarea lui Cerbu vine după ce Parlamentul a modificat, la începutul lunii februarie, legea Institutului Național al Justiției, astfel încît „în lipsa directorului adjunct, pînă la finalizarea concursului, atribuțiile directorului sînt exercitate de către o persoană desemnată de Ministrul Justiției”.

Cerbu va fi detașat pentru cel mult 18 luni, cum prevede legea cu privire la statutul judecătorului – judecătorul poate fi detaşat din funcţie, cu consimţămîntul său, prin hotărîre a Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul îndeplinirii unei funcţii în cadrul secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul Institutului Național al Justiției sau al subdiviziunii Ministerului Justiției care asistă Agentul Guvernamental, pe un termen de pînă la 18 luni, care poate fi prelungit cu cel mult 18 luni.


În prezent, Adrian Cerbu este candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Acesta a fost evaluat de Comisia Vetting, iar Comisia a anunțat vineri, 23 februarie, că a trimis notificări cu privire la audieri către șapte subiecți aflați în proces de evaluare, față de care nu au fost identificate dubii de integritate, inclusiv în privința lui Cerbu.

Adrian Cerbu candidează și la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor al CSM. În timpul audierii din 12 martie, membrii Comisiei de evaluare au adresat candidatului întrebări pentru a clarifica două aspecte de integritate financiară: averea inexplicabilă pentru anul 2020 și nereflectarea unor conturi bancare în declarațiile de avere și interese din perioada 2012-2016.

„Adrian Cerbu candidează inclusiv pentru poziția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pentru funcția de judecător CSJ, Comisia Vetting l-a evaluat conform criteriilor din Legea 65/2023 și nu a identificat niciun dubiu care să necesite o examinare suplimentară în timpul audierilor. În procesul de evaluare pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, în privința candidaților sunt aplicate criteriile din Legea 26/2022, care sunt mai riguroase în ceea ce privește integritatea”, a precizat anterior Comisia.

3
0
1
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?