X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sistemul de asistență socială – neuniform și inegal. Se anunță o reformă

27 mar. 2023,, 13:15   Societate
3777 0

În cel puțin 15 raioane din țară, peste 40% din persoanele cu dizabilități nu au acces la servicii de asistență personală.

Există raioane în care ponderea beneficiarilor de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului variază între 20%, 5%, 4% sau 3%.

Potrivit autorităților, această inegalitate nu are o logică și nu este corelată cu situația din teren. Pentru a depăși această situație, statul își propune să reformeze întregul sistem de asistență socială, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că sistemul de asistență socială a trecut prin trei crize semnificative: pandemia COVID-19, criza refugiaților și criza din domeniul energetic. În acest context, s-a mărit numărul persoanelor care au avut și au nevoie de asistență, iar sistemul a ajuns la limită.


Potrivit ministrului, una dintre probleme ține de legătura dintre costul serviciilor de asistență socială și calitatea acestora. Costul serviciilor variază foarte mult de la raion la raion, diferența poate fi și de trei-patru ori. Însă, nu există evidențe clare că, atunci cînd costul este mai mare, este și mai multă calitate. Și acest fapt arată că în sistem există foarte multă ineficiență, rea-voință sau lipsă de integritate.

Alexei Buzu precizează că un aspect care necesită atenție este dezvoltarea resurselor umane din domeniul asistenței sociale. „Salariul unui asistent social este cu doar 16% mai mare decît în cazul muncii necalificate din sectorul public. Aceasta, în condițiile în care asistenții sociali au o responsabilitate enormă, fac o muncă extrem de complicată. În unele raioane peste 30% din sistemul social pleacă, iar ca urmare, există perturbații – familiile beneficiare se pomenesc fără un suport de bază”, a notat ministrul.

Prezent la conferință, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a declarat că, „dacă ne dorim o societate incluzivă cu adevărat, trebuie să investim în serviciile sociale, inclusiv prin această reformă”.

Astăzi finanțarea serviciilor sociale este intermitentă și creează discontinuități în acces. Odată cu implementarea reformei, întregul pachet de servicii sociale urmează a fi finanțat din bugetul de stat, iar astfel nu vor fi eliminate oscilațiile. În același timp, pachetul minim de servicii sociale va fi extins, cu o atenție specială pe persoanele în etate și copii.

Reforma prevede crearea a nouă agenții teritoriale de asistență sociale, care se vor subordona Ministerului baza direcțiilor actuale de asistență socială din cadrul consiliilor raionale. „Odată cu crearea acestor agenții, vom asigura o implementare uniformă a standardelor de calitate în întreaga țară, vom uniformiza costurile, a mai spus deputatul.

1
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?