Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Silvicultorii de la Rezervaţia „Prutul de Jos” au salvat mai multe berze

27 mar. 2018,, 18:32   Societate
3684 0

Angajaţii Rezervaţiei naturale “Prutul de Jos” au întreprins mai multe măsuri în ultimele zile pentru a salva berzele albe care suportă cu greu frigul şi stratul de zăpadă ce se menţin încă pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

În acest an, pentru prima dată exemplare de barză albă au fost observate pe data de 1 februarie. Apariția în masă s-a înregistrat începînd cu prima decadă a lunii martie. Ultimul val de frig și ninsori a redus posibilitatea berzelor de a continua calea migrației de primăvară, în zonă rămînînd cîteva sute de păsări.

“Pe data de 26 martie, efectuînd observații în teren, specialiştii Rezervaţiei “Prutul de Jos” au depistat patru păsări moarte. Astfel, pentru a veni în ajutor berzelor, silvicultorii au procurat pește pe care l-au împrăștiat în locurile unde se hrăneau păsările”, a explicat la solicitarea MOLDPRES Viorica Caciuc, ofiţer de presă al Agenţiei “Moldsilva”.

Potrivit sursei citate, astăzi multe din exemplarele văzute în zilele precedente și-au luat zborul şi doar cîteva păsări au rămas şi se hrănesc în continuare pe malul lacului Beleu.

Barza albă (Ciconia ciconia), numită şi cocostîrc, este o specie antropofilă, foarte comună pentru Prutul Inferior, implicit pentru Rezervația "Prutul de Jos”. Populația cuibăritoare din Republica Moldova este estimată la 400-600 de perechi. Se adună în stoluri de sute de exemplare, mai ales în luna august, cînd încep lecțiile de zbor ale puilor și antrenamentul pentru lunga călătorie a migrației. Iernează în Africa tropicală subsahariană, Africa de Sud și în India. Lacul Beleu constituie o sursă trofică importantă pentru berze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?