X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Sfaturile unui nutriționist: Cum trebuie să fie masa de Paști

26 apr. 2019,, 12:10   Societate
3033 0

Masa de Paști trebuie să fie cumpătată. Pentru a evita supraalimentația în perioada sărbătorilor pascale, ar fi bine ca pînă la 40% din farfuria cu mîncare să conțină bucate din carne, iar 60% – legume.

Pentru o bună digestie este recomandat un pahar de vin roșu sec, fructe, iar între mese e necesar să se facă o pauză de cîteva ore. Nutriționistul Sergiu Munteanu a spus, solicitat de IPN, că bucatele primei mese din ziua de Paști trebuie să fie într-o cantitate foarte mică, doar pentru gustare.

Potrivit nutriționistului, persoanele care au ținut post ar trebui sa revină treptat la alimentația normala. După primele gustări, organismul va fi mai pregătit să asimileze bucatele din carne. Ca organismul să nu se streseze din cauza unei cantități mari de produse de origine animală, sînt recomandate produse care facilitează digestia: fie un pahar de vin roșu sec sau fructele care au asemenea proprietăți. Este vorba de ananas, grepfrut sau kivi. „Dacă în alimentație combinăm alimentele date, organismul va digera mîncarea mai ușor”, a spus nutriționistul.

Sergiu Munteanu mai spune că în zilele de sărbători nu trebuie de exagerat cu bucatele din carne, pentru a evita șocul asupra stomacului, pancreasului, ficatului și a altor organe ale sistemului digestiv. „Dacă ați venit de la biserică, mîncați cîte puțin din ceea ce este sfințit. După o anumită perioadă se poate de consumat carne într-o cantitate mai mare, dacă vor fi folosite și elementele pentru digestie. Din toată masa mare care este pregătită pentru Paști, puteți să gustați cîte puțin din fiecare, nu este o restricție, doar că trebuie să fie combinate cu legumele. Legumele să fie produsele principale, nu carnea sub diferite forme”, recomandă nutriționistul.

Dacă nu se vor respecta aceste cîteva reguli de bază, nutriționistul atenționează că în primul rînd vor avea de suferit cei care au ținut post, persoanele care, pe lîngă post, au mai ținut și vinerea neagră sau seacă, cînd practic nu au mîncat nimic, iar organismul chiar s-a relaxat în privința digestiei alimentelor. Este vorba și de persoanele care au afecțiuni ale tactului gastro-intestinal, cum sînt gastrita cronică, hepatita cronică, colecistita cronică sau pancreatita cronică.

Nutriționistul mai susține că este foarte nocivă, pentru ficat și pancreas, combinația de carne sub diferite feluri cu băuturile alcoolice. De aceea băuturile alcoolice trebuie să fie limitate. Este de preferat să fie prezent pe masa de sărbătoare vinul roșu sec. Persoanele care sînt la regim alimentar, din cauza problemelor de sănătate, trebuie să nu consume bucate prăjite, cu sare, zahăr sau grăsimi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?