Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Setea de adrenalină îi costă sănătatea: Zeci de tineri rămîn paralizați după ce sar cu capul în apă

4 aug. 2023,, 17:30   Societate
2184 0

Un minut de euforie poate costa sănătatea unui om. În căutarea adrenalinei, tot mai mulți tineri fac sărituri cu capul în apă, doar că puțini știu că o mișcare greșită îi poate țintui la pat pe viață.

Pentru că sîntem în plin sezon estival, cînd lacurile și bazinele sînt aglomerate, medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă petrecăreții să renunțe la trucuri prin care se pot lovi.

Anual, circa 50 de tineri ajung să fie paralizați după ce au sărit cu capul în apă și s-au lovit. Statistica este doar pentru pacienții care ajung la Institutul de neurologie și neurochirurgie, iar asta înseamnă că cifra pe țară este mult mai mare, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

La prima vedere nimic neobișnuit. Niște tineri încearcă să se răcorească sărind cu capul în apă. Doar că puțini dintre ei se gîndesc că acest lucru este periculos, iar o mișcare greșită îl poate lăsa paralizați pe viață. Este și cazul lui Igor, care acum 12 ani își sărbătorea ziua de naștere pe malul rîului Nistru. Atunci tînărul împlinise 21 de ani și îndemnat de prieteni a decis să sară și el cu capul în apă. Imediat ce a făcut-o a simțit că nu se mai poate mișca. A fost o zi neagră pentru el, iar de atunci bărbatul stă în scaun cu rotile. A spus că și-ar dori să dea timpul înapoi, însă ceea ce poate să facă acum este să le spună altor tineri să fie prudenți.

„O grupă de pacienți care rămîn cu sechele destul de grave. O mare parte din acești pacienți stau la pat sau se folosesc de cărucior cu rotile toată viața. Asta este rezultatul loviturilor pe care le primesc. De obicei, aceste traumatisme sînt asociate cu craniul cerebral, dar și cu vertebrele modulare. Contează și timpul de intervenție, între lovitură și operație”, neurochirurg la Institutul de neurologie și neurochirurgie, Vladimir Dolghii.


Dacă trec cu bine de operație și reușesc să iasă din comă, pacienții au de parcurs o cale lungă de recuperare. În prima fază ei nu pot mînca și respira fără aparate. Cert este că mai puțin de 10 procente pot să meargă din nou pe picioare după un astfel de traumatism.

Medicii atenționează tinerii să renunțe la săritul în apă, indiferent că este vorba de bazin sau lac. Mai cu seamă, cu capul în jos sau de la înălțimi mari.

„Chiar dacă au sărit de mai multe ori în același lac ori bazin, asta nu înseamnă că la următorul salt nu poate să se producă un traumatism vertebro-medular. Asta este mesajul meu, să fie foarte prudenți. Asta se face de obicei pe emoții, deci ei se îndeamnă unul pe altul. Lăsăm emoțiile și euforia la o parte și includem sistemul nervos central, deci creierul, pentru a face alegerea”, spune medicul neuro-reabilitolog la Institutul de neurologie și neurochirurgie Ala Ababii.

În Republica Moldova nu se duce o evidență a deceselor provocate în urma unui traumatism vertebro-medular, ca urmare a săriturilor cu capul în apă.

3
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?