X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Serviciul Vamal a desfășurat un pas major spre digitalizarea procedurilor

20 dec. 2022,, 16:30   Societate
1920 0

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a desfășurat astăzi, 20 decembrie 2022, evenimentul sub genericul “e-Declarația Vamală – un pas major spre digitalizarea procedurilor vamale”.

Scopul evenimentului a fost de a informa mediul de afaceri cu privire la trecerea pe etape, din ianuarie 2023, la utilizarea declarației vamale electronice pentru toate regimurile vamale.

Grație spațiului suplimentar de stocare a datelor va fi posibilă arhivarea în format electronic nu doar a declarațiilor vamale, dar și a copiilor actelor de însoțire conform procedurii stabilite de către Serviciul Vamal. În acest context, conducerea Serviciului Vamal a anunțat că instituția a revizuit lista de acte ce urmează să fie anexate la declarația vamală și a intervenit cu detalii într-o prezentare la acest subiect.

Aceste reforme digitale etapizate vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate cetățenilor și agenților economici, reducerea costurilor și timpilor de perfectare a actelor vamale atît pentru funcționarii vamali, cît și pentru declaranți, diminuarea riscului de fraudare și corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale, dar și prin excluderea contactului între brokeri și funcționari vamali, dar și nemijlocit vor asigura o mai mare transparență și previzibilitate a procedurilor de control.


Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, a menționat că ”automatizarea și digitalizarea au devenit o prioritate strategică la nivel global, avînd un rol esențial și în modernizarea Serviciului Vamal, fiind o instituție-cheie în activitatea complexă de transformare digitală, integrînd treptat noi tehnologii și instrumente electronice cu impact major asupra mediului de afaceri”.

”Salutăm decizia Serviciului Vamal cu susținerea partenerilor, implementarea e-declarației pentru toate regimurile vamale la nivel internațional, reducînd considerabil timpul aferent formalităților vamale și sporind transparența și predictibilitatea în procesul de vămuire. Acest pas va crea un mediu mult mai favorabil pentru agenții economici, precum și va plasa Republica Moldova ca un stat avantajos pentru investitori din afara”, a menționat Igor Țurcanu, specialist principal la S.R.L. EUROSTANDART BROKER, ZEL Orhei.

”Avantajul incontestabil al implementării declarației vamale electronice pentru compania care o reprezint este scurtarea timpului de prelucrarea a actelor vamale și respectiv oferirea unui timp de livrare acceptabil clientului”, a ținut să sublinieze doamna Alina Baxan, manager financiar, S.R.L. SE BORDNETZE.

De menționat, că din 2013 agenții economici pot folosi declarația vamală electronică la export, din 2014 – la import, și din 2017 – la tranzit, iar din ianuarie 2023 va fi posibilă începerea implementării etapizate a declarației vamale electronice pentru toate celelalte regimuri vamale.

În cadrul evenimentului au fost prezentate acțiunile întreprinse și cele planificate în vederea avansării pe calea digitalizării tuturor regimurilor vamale de către autoritatea vamală. Astfel, specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au prezentat oportunitățile de digitalizare a regimurilor vamale, iar declaranții, reprezentanți ai mediului de afaceri, au vorbit despre beneficiile oferite de respectivele reforme.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?