Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Se clatină fotoliul șefei de la Curtea de Apel Chișinău

12 aug. 2021,, 08:31   Societate
3474 1

Ana Panov, șefa interimară a Curții de Apel Chișinău ar putea „zbura” din funcție, la aproape două luni de cînd a preluat interimatul atribuțiilor de la Vladislav Clima, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat privind „activitatea ei defectuoasă”.

Alături de Panov, ar putea fi trași la răspundere și alți judecători, care și-ar fi impus propriile „reguli de Joc” la CA, transmite Realitatea.md.

În acest sens a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii căruia i se cere verificarea corectitudinii organizatorice a Curții de Apel Chișinău în înfăptuirea justiției, dar și asupra ilegalităților comise de Colegiul, comercial și de contencios administrativ al CA, compus din președintele completului, Ana Panov și judecătorii Marina Anton și Olga Cojocaru.

Demersul vine după ce Panov a decis să modifice dispoziția nr. 29 cu privire la componența completurilor de judecători și schimbarea unor magistrați din Colegiul civil în cel penal, document care a pertubat activitatea magistraților de la CA și a provocat o criză majoră în peste 2 800 de dosare.

A fost modificată componența numerică a Colegiului penal al Curții de Apel în număr de 27 de judecători și a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al instituției în număr de 30 de judecători.


Mai exact, o parte din magistrații care au activat ani buni în Colegiul civil au fost „trimiși” să muncească în Colegiul penal. Steliana Iorgov, Anatol Pahapol, Grigore Dașchevici, Vitalie Cotorobai, sînt doar cîțiva din cei care au fost excluși din componența colegiului Civil, comercial și de contencios administrativ și au fost incluși în componența colegiului Penal. Nu este clar însă dacă a existat acordul celor vizați. Totodată, această decizie va atenta direct asupra calității și termenilor actului justiției.

Mai mult de atît, a fost modificată și componența completurilor de judecători, iar în mai multe dintre acestea funcția de președinte i-a revenit chiar Anei Panov.

Reconfigurările aduc cu sine și necesitatea repartizării dosarelor din gestiune unor judecători către alții. În total, ar urma să fie redistribuite de la un judecător la altul aproximativ 3.000 de dosare.

Sesizarea vine, de altfel, inclusiv și după ce în presă au apărut informații și investigații despre averea pe care o deține familia Panov, mai multe afaceri în agricultură şi comerţ, zeci de metri pătraţi de spaţii comerciale şi peste 200 de hectare de teren agricol.

Familia Panov locuieşte într-o casă amplasată într-un cartier select din sectorul Centru al Capitalei, al cărei preţ declarat este cu mult sub cel de piaţă. Magistrata susţine că de toate afacerile se ocupă soţul, iar casa a fost construită pe parcursul mai multor ani.

Casa cuplului Vasile şi Ana Panov are 270 de metri pătraţi şi este amplasată pe un teren de 5 ari. Datele cadastrale arată că familia a intrat în posesia terenului în decembrie 1999, iar casa a fost dată în exploatare în septembrie 2008.

Casa are trei nivele, iar gospodăria este îngrădită de un gard cu înălţimea de cca 2 metri. Magistrata a raportat casa la preţul de 1.013.316 de lei, cca 48 de mii de euro. Acesta este preţul de piaţă al unui teren pentru construcţii din zona respectivă. Preţul unui imobil din cartierele de elită din Chişinău începe de la 200 de mii de euro.

Realitatea.md a intrat în posesia sesizării parvenite la CMS, datorită unor surse demne de încredere din cadrul instituției.

Mai exact, CSM-ului i se cere admisibilitatea sesizării pentru pornirea procedurii disciplinare, iar magistrata Panov să fie trasă la răspundere disciplinară în termen de doi ani de la data comiterii abaterii disciplinare.

„Ilegalitățile numeroase grave comise de către Colegiul Curții de Apel Chișinău constituie temei suficient pentru o eventuală adresare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CtEDO) în vederea apărării principiilor găzduite de Convenția Europeană a Drepturilor Omului(CEDO)… Considerăm neecesitatea intervenirii pe situația creată a CSM-ului este incontestabilă, de altfel, acceptarea unei erori materiale grave comise de către Colegiul Curții de Apel ar putea fi echivalată cu ineficiența sistemului judiciar”, se arată în textul sesizării.

Mai mult, CSM-ului i se cere să aplice sancțiuni și asupra judecătorilor Marina Anton și Olga Cojocaru.

Amintim că din 1988 și pînă în 1989, Panov a fost stagiar la procuratura raionului Călăraşi, ulterior, a fost ajutor al procurorului raionului Călăraşi în perioada anilor 1989-1990.

Începînd cu anii 90 și pînă în 1993, aceasta a exercitat funcția de judecător la Judecătoria orașului Bender. Panov a activat și în cadrul Judecătoriei Centru din Chișinău, în perioada anilor 1993 – 2001. Iar din 2003, prin transfer a fost numită în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău. Abia în 2010, magistrata a fost numită în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău.

Se mai știe că Ana Panov este mătușa avocatului lui Veaceslav Platon, Ion Crețu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?