Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scenarista filmului Carbon: „Războaiele sînt absurde”

21 oct. 2022,, 22:30   Societate
2273 1

Mariana Starciuc, autoarea scenariului la filmul „Carbon”, care a impresionat toți moldovenii la un loc, îndeamnă la pace, menționînd că „războaiele sînt absurde”, scrie Noi.md.

Într-un interviu pentru gazetadechisinau.md, Mariana spune că subiectul filmului se cocea în mintea ei de ani buni, mai ales după ce a discutat cu oamenii care se înrolau voluntar în războiul de pe Nistru.

„Am adunat mai multe istorii care s-au întâmplat în acele timpuri. Despre soarta unor oameni care au murit în război mi-a povestit un consătean de-al meu, jurnalistul Ion Chișlea, care în acea perioadă era student la Istorie, la USM, și s-a înrolat voluntar. M-a tulburat istoria unui cadavru carbonizat, găsit de doi bărbați în timpul războiului de pe Nistru și aventurile prin care au trecut aceștia în încercarea de a-i descoperi identitatea și de a-l trata omenește”, mărturisește tînăra.

Filmul Carbon vine cu un mesaj profund și actual, mai ales în zilele noastre și anume acela că războaiele sînt absurde.

„Mesajul este unul general-uman. Războaiele sunt absurde. Războaiele dezumanizează și dezbină oamenii. Războaiele, indiferent de zona geografică în care se întâmplă, distrug planeta, poluează aerul tuturor, otrăvesc apele tuturor, omoară copii, tineri nevinovați, traumatizează generații întregi. Mesajul este unul simplu și actual – noi trebuie să ne iubim, nu să ne omorâm”, mai spune scenarista filmului Carbon.


Premiera naţională a filmului „CARBON”, în regia lui Ion Borş, a avut loc pe data de 4 octombrie curent la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Pelicula a fost proiectată pe cel mai mare ecran de cinema instalat în Republica Moldova, de aproape 90 de metri pătraţi.

Lungmetrajul ilustrează Republica Moldova, din perioada conflictului armat de pe Nistru şi descrie povestea unui tânăr tractorist care porneşte într-o aventură cu multe situaţii penibile, în care se ciocneşte de indiferenţă, lăcomia şi prostia oamenilor.

Filmările au durat 36 de zile şi au avut loc în perioada august -octombrie 2020. Actorii au menţionat că au avut momente dificile, nopţi nedormite, dar sunt mândri de rezultat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?