X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Republica Moldova și Ucraina, în pragul unui nou „caz Bîstroe”: Kievul instalează noi hidrocentrale pe Nistru

16 sep. 2021,, 10:41   Societate
2789 1

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iuliana Cantaragiu, a declarat într-o emisiune pentru postul public de televiziune că Republica Moldova ia foarte în serios planurile energetice ale Ucrainei și impactul lor asupra mediului în cazul fluviului Nistru, deoarece acesta este principala sursă de apă potabilă pentru cetățeni.

Ucraina a inaugurat pe 17 august cea de-a patra turbină din cele șapte pe care le planifică la Centrală Hidroelectrica de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru, transmite Noi.md cu referire la protv.md.

„În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecție a lui. Negocierile [cu Ucraina – n.r.] sînt complexe, dar practică internațională arată că sînt negocieri care durează și 50 de ani a acordurilor internaționale cînd este vorba de rîuri transfrontaliere. Grație sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm că acest nod hidroenergetic să funcționeze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Iuliana Cantaragiu. Ea a precizat că următoarea ședința a comisiei nistrene cu prezentantii Ucrainei, platforma pe care sînt analizate evoluțiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie.

Cantaragiu spune că, în timpul negocierilor cu partea ucraineană, Chișinăul este preocupat de menținerea nivelului ridicat al apei și împiedicarea degradării ecosistemelor. „Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apei la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părți. Negocierile nu sînt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune”, a mai declarat Cantaragiu.

Fostul consilier prezidențial și expertul pe energetică, Sergiu Tofilat, a declarat penru Balkan Insight că este nevoie de multă diplomație în această chestiune cu Ucraina și că speră că problema să poată fi rezolvată doar în plan bilateral, fără alte complicații.


„În această chestiune trebuie acționat foarte diplomat. Problema nu este așa de simplă. Evident, că întîi de toate trebui de încercat găsirea unei limbi comune pe cale amiabilă, pe calea diplomatică. Dacă partea ucraineană nu vrea să țînă cont de interesele Republicii Moldova, înseamnă că trebuie cumva implicați și partenerii externi și trebuie găsită o formulă de implicare internațională în cazul în care toate mecanismele diplomatice vor fi epuizate”, a declarat Sergiu Tofilat.

Ucraina a inaugurat pe 17 august cea de-a patra turbină din cele șapte pe care le planifică la Centrală Hidroelectrica de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk de la granița cu Republica Moldova pe fluviul Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?