Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Reformele anunțate de Tănase în sectorul justiției

30 ian. 2018,, 12:40   Societate
3554 2

Strategia de reformare a sectorului justiției adoptată în anul 2011 a fost în mare parte un eșec, a declarat astăzi ministrul Alexandru Tănase, citat de NOI.md.

Tănase a prezentat principalele obiective pentru anul curent, specificînd că Ministerul Justiției are susținerea politică necesară pentru promovarea acestor schimbări. Potrivit demnitarului, o problemă rămîne modul greșit de construire a căilor de atac în sistemul judiciar, care ar încuraja o concentrare excesivă de competențe la nivelul Curții Supreme de Justiție. Astfel, Guvernul va propune o revizuire totală a rolului CSJ, afirmă Tănase. Va fi instituită obligativitatea publicității ședințelor de judecată la CSJ, în dosarele penale.

„Curtea Supremă urmează să fie doar o instanță de casație, cu un număr mic de judecători. Aceștia vor avea cu totul alte competențe. CSJ va ocupa locul pe care îl merită și, nicidecum, nu va fi o curte care pronunță soluții aleatorii”, a punctat el.

Problema arestărilor preventive a intrat și ea în vizorul autorităților. Astfel, se va renunța la instituția judecătorilor de instrucție, iar în locul ei vor fi desemnați așa-numiții judecători pentru drepturi și libertăți, care vor avea alte atribuții. O altă problemă din sectorul justiției, spune Alexandru Tănase, este numărul mare de sentințe de condamnare pronunțate în materie penală. „Nu cred că Moldova trebuie transformată într-o imensă secție de poliție, la fel cum nu trebuie îndosariați toți oamenii care au încălcat legea”, a remarcat ministrul.

Tănase a mai vorbit despre reforma cadrelor din sectorul justiției, care nu presupune epurarea personalului, ci promovarea în funcție a judecătorilor în baza performanțelor obținute. „Vom veni cu un proiect care va uniformiza practicile de accedere în funcția de judecător. În prezent mai există și alte posibilități de accedere, prin ocolirea Institutului Național al Justiției. Ne dorim un sistem care are la bază transparența și meritocrația, asta ar limita la maximum decizii clientelare cînd este vorba de numirea judecătorilor”, a punctat el.


Totodată, autoritățile își propun să asigure în termeni proximi eficacitatea Agenției Naționale de Integritate, prin angajarea unor oameni competenți în funcțiile de inspectori de integritate.

Alexandru Tănase a mai anunțat că, la ora actuală, 30 la sută dintre judecători sînt tineri, integri, nefiind implicați în scandaluri de corupție, ceea denotă că starea de lucruri în sistemul judecătoresc se îmbunătățește.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?