X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Programul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei

27 aug. 2023,, 13:20   Societate
2549 0

Startul programului prilejuit de Ziua Independenţei a fost dat de conducerea de vîrf a ţării, cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”

Ulterior, conducerea țării, membrii Guvernului, șefii instituțiilor de stat, reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt din centrul capitalei.

Depunerile de flori au fost urmate de o ceremonie festivă cu ocazia celor 32 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„32 de anisînt un drum scurt din perspectivă istorică, dar lung pentru ţara noastră. În acest drum am avut şi succese, şi bucurii, şi dezamăgiri, care ne-au unit şi ne-au făcut mai puternici. Moldova alege pacea şi calea europeană. Avem mult de lucru, pentru că vrem să ne îmbunătăţim calitatea vieţii. Să fim liberi în cuget şi în exprimare, să avem libertatea de a creşte şi a ne dezvolta, să ajungem să fim parte din familia europeană, care asigură toate aceste libertăţi”, a declarat la eveniment Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

Programul zilei include concerte de fanfară, susținute de orchestre din sistemul afacerilor interne. De la ora 12:00 pînă la ora 16:00, șeful Executivului Dorin Recean, alături de alți membri ai Guvernului, va avea o întrevedere cu oamenii în cadrul programului „De vorbă cu cetățenii”. Evenimentul se va desfășura în curtea din spatele clădirii Guvernului. Tot aici, cetățenii vor putea descoperi cu cine se mîndrește Moldova acasă și peste hotare, îi vor întîlni pe campioanele și campionii moldoveni la lupte, vor urmări un spectacol de trîntă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii.


La ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va începe spectacolul cu genericul „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”, transmite moldpres.md

Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua, la 19:30, cu concertul „Eu - acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), Cezar Moldovanu (Moldova), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambalagiii Ion Curteanu (Ungaria) și Alexandru Olaru (Moldova).

La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” și va culmina sărbătoarea cu marele joc „Moldovenii cînd se strîng”.

De asemenea, astăzi, în toate localitățile țăriisînt organizate manifestări dedicate Zilei Independenței.

4
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?