Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Profesoară din satul Baimaclia: Închiderea școlilor mici va duce la distrugerea satelor

1 apr. 17:45   Societate
2261 0

„Reforma în educație, care prevede închiderea școlilor, duce la dispariția satelor”, de acestă părere este o profesoară din satul Baimaclia, raionul Căușeni, notează Noi.md.

Profesoară a prezentat exemple cu cifre la o întîlnire cu președinta Maia Sandu.

„Este o problemă că dacă se închide școala, se distruge satul. Iată vă spun un caz concret. Dacă acum am 23 de elevi și se mai duc încă patru copilași, care pleacă la Chișinău, vor rămîne 19. Și în acest an nu s-a născut nici un copil în sat și starea demografică aici este foarte foarte complicată”, spune profesoara.

Șefa statului a venit cu un răspuns la problema expusă de profesoară. Ea a declarat că în majoritatea școlilor mici rezultatele sînt cele mai proaste

„ Haide-ți să ne punem întrebări din partea rezultatelor și nu din partea numărului, a distanței la cum arată satul. În majoritatea școlilor mici rezultatele sînt cele mai proaste.Cu tot respectul pentru oamenii care lucrează acolo, nu vreau să generalizez, dar este totuși o tendință și noi trebuie să pornim de la interesul copilului, pentru că dacă o să continuăm să discutăm ,, vai ce se întîmplă cu satul”. Dacă nu se nasc copii nu salvează situația cu nimic daca este clădirea ori nu”, a spus Maia Sandu.


Amintim că Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, s-a pronunțat în apărarea păstrării școlilor mici din țară. El a subliniat importanța instituțiilor de învățămînt mici pentru menținerea vieții în zonele rurale.

La rîndul său fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici a venit cu o declarație că în Moldova, optimizarea școlilor din sate duce la supraîncărcarea celor din oraș. Procesul de optimizare a dus și la migrația tinerilor de la sat la oraș.

Acest fenomen a generat nu doar depopularea satelor, dar și supraîncărcarea claselor de elevi din oraș, mai spune fostul ministru.

Reamintim că Ministerul Educației și Cercetării a anunțat recent mai multe modificări ale Codului educației, cu scopul de a-i convinge pe părinți să-și trimită copiii la școli mari, cu mai multe oportunități. Există măsuri și pentru profesori. De exemplu, profesorii din instituțiile cu un număr mic de elevi vor primi beneficii dacă decid să predea într-o altă instituție mai mare.

În plus, părinții care decid să își transfere copilul la o altă școală cu cel mult 50 de elevi vor primi o indemnizație lunară de 50 de euro.

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?