Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prodan: "Moștenirea lui Nizami este foarte importantă în studiul poeziei mondiale"

17 dec. 2021,, 19:35   Societate
3407 0

În ziua de 17 decembrie, la Chișinău au avut loc mai multe evenimente cu ocazia aniversării a 880-a de la nașterea marelui poet și cugetător azer Nizami Ganjavi.

Aceste evenimente au fost organizate de către Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova și Biblioteca Națională a Moldovei cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și al Ministerului Culturii al Republicii Azerbaidjan.

La eveniment au fost prezenți Ministrul Culturii al Republicii Moldova Sergiu Prodan, membri ai Parlamentului Republicii Molova, înalți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Președintele Uniunii Scriitorilor Teo Chiriac, membru corespondent al Academiei de Științe Ion Hadîrcă, personalități publice și politice, scriitori și jurnaliști, Ambasadori și reprezentanți ai Misiunilor Diplomatice acreditate în Moldova, precum și reprezentanți ai diferitelor comunități care locuiesc în Moldova, membri ai diasporei azere și reprezentanţii mass-media.

După onorarea imnurilor de stat a Republicii Azerbaidjan și a Republicii Moldova, Ambasadorul Gudsi Osmanov s-a adresat către cei prezenți, mulțumind și felicitînd invitații și din numele ministrului Culturii al Azerbaidjanului, Domnul Anar Kerimov. Vorbind despre opera lui Nizami Ganjavi, el a remarcat că moștenirea cugetătorului remarcabil a avut o mare influență asupra literaturii mondiale. Ambasadorul a subliniat că deschiderea basoreliefului marelui poet în parcul de lîngă Ambasada Azerbaidjanului în Moldova a devenit un eveniment semnificativ în viața culturală a Azerbaidjanului și a Moldovei. G. Osmanov a remarcat că instalarea unui monument al poetului într-unul din parcurile Chișinăului în urmă cu cîțiva ani, precum și instalarea unui basorelief în preajma Ambasadei Azerbaidjanului este întruchiparea respectului față de marele poet. De asemenea, Gudsi Osmanov a menționat că evenimentul va continua la Biblioteca Națională a Moldovei, unde Ambasada Republicii Azerbaidjan, împreună cu Biblioteca Națională a Moldovei, au organizat o conferință întitulată „Moștenirea lui Nizami Ganjavi în contextul dialogului intercultural” organizat cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova și al Ministerului Culturii al Republicii Azerbaidjan.

Totodată, Ambasadorul a remarcat că relațiile azero-moldovenești se dezvoltă nu doar în domeniul cultural, ci și în alte sfere. El a menționat că o întîlnire bilaterală a Președinților țărilor noastre a avut loc în urmă cu cîteva zile la summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles, iar părțile și-au exprimat interesul față de dezvoltarea în continuare a cooperării multilaterale între cele două țări.


În discursul său, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, a remarcat semnificația și importanța evenimentelor de astăzi pentru ambele țări și și-a exprimat speranța că legăturile culturale dintre cele două țări se vor dezvolta în continuare în interesul popoarelor noastre. Ministrul a menționat că moștenirea lui Nizami este foarte importantă în studiul poeziei orientale, dar și din punct de vedere al cercetării și popularizării culturii orientale și azere în Moldova.

După deschiderea oficială a evenimentului, sub sunetul operelor muzicale azere a fost inaugurat basorelieful marelui poet și cugetător Nizami Ganjavi.

În continuare, s-a adresat audienței Vitalie Jacot, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Partidului de guvernămînt și al grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Azerbaijan. Domnul Jacot a remarcat că cultura este importantă pentru dezvoltarea oricărei națiuni și și-a exprimat bucuria de a participa la evenimentul dedicat marelui poet azer. Numind opera lui Nizami Ganjavi o perlă a patrimoniului cultural mondial, deputatul l-a descris pe remarcabilul gînditor drept o figură culturală talentată care, în ciuda secolelor trecute, a contribuit la promovarea valorilor universale. Deputatul a menționat că scriitori și poeți de renume mondial s-au orientat către opera lui Nizami Ganjavi în diferite momente și a menționat, de asemenea, că opere din moștenirea lui Ganjavi sînt expuse în muzeele din întreaga lume.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac, a spus în discursul său că studiile orientale mondiale au fost întotdeauna în centrul atenției, punînd bazele unei mari școli literare, formată din mulți adepți ai cugetătorului. El a menționat că studiul operei lui Nizami este important nu numai pentru toate popoarele, ci și pentru personalitățile culturale și literare moldovenești, iar lucrările sale au fost traduse în limbile majorității popoarelor lumii. T. Chiriac a menționat că cooperează strîns cu Uniunea Scriitorilor din Azerbaidjan, precum și cu Ambasada Azerbaidjanului în Moldova.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul Republicii Belarus în Moldova, Anatolie Kalinin, a spus că lucrările celebrului reprezentant al literaturii azere Nizami Ganjavi sînt păstrate la Biblioteca Națională din Belarus. În același timp, Ambasadorul și-a exprimat profunda recunoștință pentru sprijinul constant al țării noastre față de Republica Belarus.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de flori la basorelieful remarcabilului poet și cugetător Nizami Ganjavi.

Tot pe 17 decembrie, cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și al Ministerului Culturii al Azerbaidjanului, Ambasada Azerbaidjanului din Republica Moldova, împreună cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, au organizat conferința „Moștenirea lui Nizami Ganjavi în contextul dialogului Intercultural”.

La eveniment au participat Ministrul Culturii al Moldovei Sergiu Prodan, Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Teo Chiriac, Deputatul în Parlamentul Moldovei Vitalie Jacot, Membru corespondent al Academiei de Științe din MoldovaIon Hadîrcă, renumitul publicist și jurnalist Igor Volnițchi, scriitorul Arcadie Sucheveanu, precum și scriitori, reprezentanți ai corpului diplomatic, personalități publice celebre, membri ai comunității azere, reprezentanți ai presei.

În cadrul conferinței au fost susținute reportaje și discursuri de către Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Teo Chiriac, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei Ion Hadcă, celebrul publicist și jurnalist Igor Volnițchi, scriitorul Arcadie Sucheveanu, reprezentant activ al diasporei azere Yasin Seidov și alții. Vorbitorii au recitat din lucrările cunoscute ale lui Nizami în limbile azeră și moldovenească.

De asemenea, în urma conferinței, s-a propus organizarea, anul viitor, a unei expoziții de cărți ale poeților traduse din limbile moldovenească și azeră în capitala culturală a Azerbaidjanului, Shusha, cu participarea scriitorilor din Moldova și Azerbaidjan.

La finalul evenimentului, invitații și participanții la conferință s-au familiarizat cu expoziția de cărți ale lui Nizami Ganjavi în azeră, rusă, moldovenească și engleză.

Mai mult decît atît, cărțile din partea Ministerului Culturii al Azerbaidjanului, dedicate vieții și operei marelui poet și gînditor, au fost donate fondului Bibliotecii Naționale a Moldovei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?