X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Președintele CC, despre discuția cu Dodon: O necesitate a șefului statului de a fi informat

15 apr. 2020,, 08:30   Societate
2990 1

În legătură cu multiplele interpretări și opinii apărute recent în spațiul mediatic, referitor la convorbirea telefonică dintre Preşedintele Republicii Moldova şi Preşedintele Curţii Constituţionale, cel din urmă a făcut cîteva precizări.

Potrivit lui Vladimir Țurcan, Igor Dodon la telefonat în seara de 9 aprilie și la întrebat care sînt consecințele juridice a acestei decizii, atît. Discuția dintre cei doi fiind catalogată de către Țurcan ca o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă, relatează Telegraph.md

„Recent au apărut diferite interpretări care vizează atît CC cît și pe mine personal, în contextul convorbirii mele telefonice cu domnul Președinte, Igor Dodon de pe 9 aprilie. După cum cunoașteți, pe 9 aprilie, Curtea a examinat o sesizare a deputului Dinu Plîngău care a solicitat suspendarea unor prevederi din legea nr 56, care prevedea instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor țării și a agenților economici în situația stării de urgență. La ora 14, cu majoritatea de voturi, din 6 judecători, 4, a fost adoptată o decizie, prin care a fost suspendată întreaga lege. În aceeași zi, seara, am fost contactat de către domnul președinte, Igor Dodon, care ma întrebat care sînt consecințele juridice a acestei decizii,” a declarat Vladimir Țurcan în cadrul unui briefing de presă.

Președintele CC susține că ar fi perceput acest apel absolut fără nici o intenție ascunsă.

„În situația în care ne aflăm eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă. I-am explicat că pînă la examinarea sesizării în cauză, legea nr 56 va fi suspendată și nu poate fi aplicată. I-am spus că examinarea tuturor sesizărilor care sînt pe agenda curții, sînt programate pentru data de 13 aprilie la ora 12. Alte discuții, referitor la cine și cum a votat nu au avut loc. Domnul președinte mi-a mulțumit pentru informație și a spus că împreună cu Guvernul vor medita asupra acțiunilor ulterioare,” a mai menționat Țurcan.


Mai mult ca atît, Țurcan afirmă că tot valul de discuții pe marginea acestui subiect este cu tentă politică.

„În acest context consider că toate interpretările și opiniile care au apărut, precum că cineva a cerut explicații, a venit cu careva rugăminți, sau că cineva s-a îndreptățit sau a promis ceva sînt absolut neîntemeiate și au la bază o tentă pur politică,” a mai spus președintele CC.

Ţurcan a menţionat însă, că pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii referitor la independenţa şi imparţialitatea Curţii, a decis să se abţină de la examinarea acestui dosar.

„La începutul ședinței de 13 aprilie, unde urmau să fie examinate toate patru sesizări nominalizate, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni, eu am decis să declar abținerea mea de la participarea la examinarea acestui dosar. Lucru care a fost acceptat din partea colegilor mei” a spus Vladimir Țurcan.

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a fost declarată neconstituțională. O hotărîre în acest sens a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de către Curtea Constituțională.

Menționăm că decizia finală de anulare a legii a fost aprobată de judecătorii puși în funcție în perioada guvernării Blocului ACUM.

Curtea a statuat că Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?