X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Povestea tînărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului

7 mai. 08:00   Societate
1794 0

De la bucătar, la meșter popular. Este povestea lui Sergiu Capița, un tînăr din satul Tănătari din raionul Căușeni, care din pandemie și pînă în prezent, dă o nouă viață lemnului.

Tînărul confecționează vase pentru bucătărie, dar și diferite accesorii din lemn. Deși venitul pe care îl obține din această muncă este unul modest, satisfacția este mult mai mare și îl motivează să continue să facă ceea ce îi place. Și pentru că lucrările sale sînt deosebite, Sergiu are parte de clienți care îi apreciază munca, notează Noi.md cu referire la tv8.

După 15 ani petrecuți în bucătărie, Sergiu Capița a decis să se reprofileze. Pandemia de Covid 19 l-a ajutat să înțeleagă că satisfacția pe care o primește atunci cînd mînuiește lemnul, îi dă formă și culoare, nu se compară cu nimic.

„După ce s-a început pandemia am rămas fără serviciu și am început altă tematică, am îndrăgit-o, am văzut pe internet și alți meșteri care lucrează cu strungul și am îndrăgit această meserie. Chiar fiind în calitate de bucătar. nu căutam rețete pentru bucătărie, eu căutam cum ar trebui să lucrez cu lemnul, pentru că pasiunea mea deja era lemnăritul, nu bucătăria”.

Meşterul face veselă pentru bucătărie, diferite accesorii din lemn, dar crează și icoane și tablouri arse în lemn. Tînărul care nu a fost inițial admis la o şcoală de meserii, din cauză că nu vede cu un ochi, confecţionează în prezent adevărate opere de artă. Chiar dacă își știe treaba la perfecție, Sergiu mai are parte și de provocări, care vin din partea clienților. Recent a confecționat și o covată, care a adus multă bucurie unei familii.


„A fost o provocare de la un client, deja un client permanent, doamna și-a dorit o covată ca la bunica, a fost prima mea covată dintr-o bucată de lemn, prima experiență, mi-a reușit, doamna a avut răbdare, nu ma grăbit, lemnul încă era verde, s-a uscat în pod cîteva luni”.

Mai mult, Sergiu Capiţa a reuşit să se angajeze în satul vecin. El predă copiilor în cadrul unui atelier mînuirea strungului şi lucrul în lemn. În atelierul amenajat de el, petrece timp zilnic, spune că cel mai greu este procesul de uscare a lemnului, după asta totul se face rapid.

Fiecare lucrare finisată îl bucură mult pe tînăr și îl motivează și mai mult să continuie să creeze și să dea o nouă viață lemnului.

„Cînd faci o lucrare și o finisez cu succes sau fac ceva nou, am dispoziție tare bună, vreau să dansez”.

Imediat ce lucrarea este gata, fiecare obiect confecționat este tratat cu ulei de in și ceară de albine. Cu toate merge la tîrguri, acolo unde lumea rămîne impresionată de fiecare obiect în parte.

„Este interesată și impresionată, nu le vine să creadă că așa obiecte interesante și frumoase pot fi făcute în Moldova. Este sănătos, este lemn natural, tratat cu ulei de in și ceară de albine, nu este nimic toxic și dacă străbunei noștri au mîncat din ele și au fost mai sănătoși și au trăit mai mult, cred că se merită de mîncat din vase de lemn”.

Chiar dacă nu este cea mai profitabilă afacere, tînărul spune că muncește din plăcere.

„Ca profit este destul de bine, lucrezi din plăcere, nu neapărat pentru un profit mare, îmi place ceea ce fac și mă strădui să lucrez din plăcere, ca să nu stau mereu stresat sau grăbit, trebuie să am eu satisfacție”.

Prețul lucrărilor confecționate de Sergiu pornește de la cîteva zeci de lei și poate ajunge pînă la 1500 de lei, în funcție de dimensiunea și complexitatea lucrării.

4
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?