X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

"Perla" satului Ivancea - conacul Balioz a fost redeschis publicului larg

7 oct. 2023,, 10:30   Societate
5367 0

Principalul punct de atracție turistică al satului Ivancea, Orhei, - conacul Balioz, și-a redeschis ușile publicului larg, după 17 ani de așteptare.

Considerat o adevărată perlă arhitecturală, construit în a doua jumătate a secolului XIX, conacul Balioz va deveni din nou accesibil vizitatorilor împătimiți de artă și istorie. La inițiativa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, conacul găzduiește în prezent două expoziții permanente: una ce ilustrează istoria conacului și a familiei Balioz, și alta - care reflectă arhitectura vernaculară în piatră din zona Orheiului. Este vorba de o colecție de obiecte din piatră ce reprezintă meșteșugul străvechi specific regiunii.

Construit între anii 1852-1873, la indicația boierului armean Carabet Balioz, edificiul reprezintă un monument de arhitectură de importanță națională.

"A venit și momentul pe care l-am așteptat 17 ani, din anul 2006 cînd a fost închis Muzeul pentru vizite. În sfîrșit ne deschidem pentru public. Se deschid două expoziții: Sala în care ne aflăm este dedicată istoriei Conacului Balioz, cu toate momentele lui tragice, stranii, absurde. Am putut expune mobila acestei epoci, sfîrșitul secolului 19 – începutul sec. 20, piese tipice de mobilier. Am reușit să reconstituim atmosfera acelei epoci, sper că vor simți această atmosferă vizitatorii", a declarat Mihail Potorac, directorul complexului ”Conacul Balioz”.

Reprezentanții Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, sub patronajul căruia a fost implementat proiectul, și-au exprimat speranța că odată cu inaugurarea celor două expoziții, Conacul Balioz va atrage mai mulți turiști.


"Vrem să valorificăm împreună acest spațiu. Sînt sigur că aici se vor opri turiști, în toate zilele cît am fost aici, permanent veneau oameni care se interesau. (..) Evenimentul de astăzi este o sensibilizare a tuturor, începînd de la autoritate publică locală, instituțiile de cultură, autoritățile centrale - să atragă atenția la toate monumentele din întreaga țară, multe dintre care, din păcate, sînt lăsate de izbeliște", a menționat Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

"Ne-am bucurat foarte mult că putem să arătăm arhitectura în piatră aici, la Ivancea. Expoziția noastră cuprinde niște artefacte, niște obiecte adunate de prin satele din regiune. Este puțin din ceea ce s-a mai păstrat în satele noastre", a menționat Varvara Buzilă, șefa Secției Etnografie al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Conacul lui Carabet Balioz este înconjurat de un parc cu o suprafață de 3 hectare. Complexul include un turn de apă, hambare, pivnițe, grajduri și alte anexe necesare gospodăriei boierești din acea perioadă. Începînd cu 1984 și pînă în anul 2006 aici a funcționat Muzeul Meșteșugurilor Populare din Moldova.

Aici urmau să fie desfășurate lucrări de restaurare și conservare a clădirilor din cadrul complexului, în baza unui parteneriat public-privat, însă antreprenorul nu a respectat normele și tehnologiile necesare. Din acest motiv, contractul a fost reziliat.

În prezent, conacul se află în gestiunea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

15
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?