X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O expediție ecologică internațională va evalua starea Nistrului

11 iul. 2018,, 13:00   Societate
3677 0

O expediție ecologică internațională va evalua starea Nistrului, va afla cum se schimbă rîul și ce se întîmplă cu flora și fauna celei mai importante artere hidrografice din Moldova.

Astfel, ecologiștii intenționează să documenteze schimbările care deja au loc pe rîu după construirea centralelor hidroelectrice și să prezică eventualele consecințe ale planurilor Ucrainei de a construi alte șase hidrocentrale pe Nistru, informează Noi.md.

Expediția este organizată de apă, dar oamenii de știință fac și opriri. Una dintre opriri a fost făcută la monumentul paleontologic „Karpov Iar” din raionul Ocnița. În aceste șisturi există fosile de pești vechi și de alte viețuitoare marine.

Dar o atenție deosebită ecologiștii o acordă studierii viețuitoarelor actuale ale Nistrului și ale malurilor acestuia. Scopul este de a afla, printr-o metodă specială, cum se schimbă rîul. Situația va fi urmărită în dinamică cu ajutorul cercetărilor efectuate anterior.

Reprezentanta Centrului Ecologic Național al Ucrainei Galina Proțiv a menționat că această metodă, a lui Mayer și Woodius, este foarte bine perfecționată. Se efectuează un studiu privind conținutul de oxigen, starea apei. Iar după starea animalelor și a plantelor se poate determina starea rîului și evalua clasa apei.


Ecologul din regiunea Ternopil din Ucraina este îngrijorată de faptul că construcția este planificată în Parcul natural național „Canionul de pe Nistru”, unde aceste lucrări sînt interzise prin lege. În plus, se intenționează inundarea unei mari suprafețe de teren, fapt care, de asemenea, conform legii, este imposibil fără decizia localnicilor. Aceștia protestează. „Dar legea nu este scrisă pentru toți”, a remarcat Galina Proțiv. Pentru a influența cumva situația, ea a decis să meargă într-o expediție de la Naslavcea la Soroca.

La rîndul său, coordonatorul de proiecte în cadrul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-Tiras” Tatiana Sineaeva a spus că ecologiștii doresc să arate situația și să fie o portavoce împotriva construcțiilor hidrotehnice. „Acesta este segmentul cel mai vulnerabil în acest sens. Nimeni nu vorbește despre cît de mult se fură, că există corupție, că Nistrul își va pierde în curînd menirea inițială și, în general, Nistrul, în curînd, va pieri”, a avertizat ea.

În Ucraina se citează date conform cărora, după construcția Centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk, cel mai mare fluviu din Moldova a început să piardă anual peste 2 kilometri cubi de apă, volum echivalent cu cel care curge în rîul Prut pe tot parcursul anului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?