Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O antreprenoare din Călărași și-a instalat 90 de panouri solare pentru a-și dezvolta afacerea în domeniul agriculturii

5 aug. 2022,, 20:30   Societate
3645 0

Deja de un deceniu, produce legume și zarzavaturi ecologice, într-o seră modernă din Călărași. Este vorba despre Zinaida Plămădeală, o tînără antreprenoare, care, din cauza scumpirilor în lanț din ultima perioadă, se pomenise cu o povară în loc de business, informează Noi.md cu referire la tv8.md.

Pentru a face față cheltuielilor tot mai mari, a decis să instaleze panouri solare, pentru a obține energie electrică din surse regenerabile. Între timp, a obținut și un grant în valoare de 18 mii de dolari, de la Guvernul Suediei, fapt ce a ajutat-o să instaleze încă 45 astfel de panouri și, practic, să dubleze capacitatea centralei fotovoltaice. Acum, fermiera spune că și-a redus costurile pentru energia consumată cu circa 70 la sută.

Zinaida Plămădeală, o tînără antreprenoare din Călărași, are mult de lucru, dar și multe emoții, în aceste zile. De aproape o lună, cu banii cîștigați dintr-un grant, oferit de Guvernul Suediei, dar și cu ceea ce a adunat din munca proprie, ea a reușit să instaleze două centrale fotovoltaice. Energia electrică pe care o obține acum de la cele 90 de panouri solare, o folosește pentru a alimenta cu curent serele de legume și verdețuri, pe care le deține de mai mulți ani. Din cauza scumpirilor din ultima perioadă costurile pentru întreținerea afacerii deveniseră o adevărată povară. Acum, antreprenoarea speră să poată ține piept tuturor cheltuielilor:

„Producerea de acest tip de salată este bazat exclusiv pe energie electrică, eu nu am un alt tip de încălzire aici. Energia pe care o consum aici este exclusiv din energia solară, ceea ce îmi reduce esențial costurile. La iarnă, situația va fi un pic diferită. Ele vor produce un pic mai puțin, dar oricum pe termen lung este o investiție foarte bună, o investiție care îmi va reduce costurile de producere”.

Fermiera spune că, atunci cînd a depus dosarul pentru obținerea acestui grant, deja era în curs de instalare a 45 de panouri solare, iar faptul că a obținut bani și de la Guvernul Suediei, i-a permis dublarea capacității sistemului fotovoltaic, respectiv, și a cantității de energie electrică:


„Datorită faptului că această investiție este una de perspectivă și de viitor, în general, pentru domeniul în care activez eu, am decis să extind parcul fotovoltaic, am dublat capacitatea. Am aproape 90 de panouri fotovoltaice, care mi-ar asigura o autonomie și mai mare în cadrul proceselor de producere ”.

Datorită centralelor fotovoltaice, cheltuielile lunare ar putea să se reducă, în medie, cu circa 70 la sută:

„Respectiv, consumul integral ferma mea verticală este acoperit de producerea de energie electrică din parcul meu fotovoltaic, care este amplasat pe acoperișul acesteia. La energia electrică pentru ferma verticală urmează să se reducă cu vreo 60 - 70 la sută, față de cum era anterior”.

În cadrul aceluiași proiect finanțat de Guvernul Suediei, și alte 26 de antreprenoare au beneficiat de sprijin financiar și mentorat pentru instalarea unor utilaje pentru obținerea energiei electrice din surse regenerabile. Printre acestea se numără femei cu activitate economică în gospodării casnice, dar și primării din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Autonomia Găgăuză și regiunea transnistreană.

Utilizarea energiei din surse regenerabile a fost simplificată în Republica Moldova, a precizat ieri Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la conferința de presă privind pregătirea pentru sezonul rece. În Republica Moldova, cel mai mare parc fotovoltaic este amplasat în raionul Criuleni. Parcul are o suprafață de 8 hectare, fiind instalate 7 400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?