Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Numărul cazurilor de rabie în anul 2018 a crescut cu 54%

9 ian. 2019,, 18:20   Societate
4844 0

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în anul 2018 este cu 54% mai mare în raport cu anul 2017.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a crescut atît numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 49 pînă la 91, cît și numărul de teritorii administrative afectate – de la 25 pînă la 29. În anul 2018 cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate.

Rabia a fost identificată la 21 de animale sălbatice și la 70 de animale domestice. În condițiile Republicii Moldova virusul rabic este menținut de populația de vulpi, în special, pentru că nu se întreprind măsuri permanente de diminuare a numărului acestora.

Conform datelor statistice, anual, în instituțiile medicale din republică se înregistrează pînă la 5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, o mare parte dintre ele fiind supuse tratamentului preventiv antirabic pentru a le salva viața.

În cazul în care persoana este agresată de orice animal trebuie să spele rana cît mai curînd posibil cu săpun sub apă curgătoare, să o prelucreze cu tinctură de iod și să solicite asistența medicală. Asistenta antirabică, inclusiv vaccinarea curativ-profilactică contra rabiei se acordă gratuit fiecărei persoane la necesitate.


Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a micșora numărul mare de cazuri de rabie la animale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cît și Societatea Vînătorilor și Pescarilor ar trebui să încurajeze vînatul nelimitat al vulpilor. Totodată, Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor trebuie să asigure imunizarea contra rabiei a animalelor de companie, iar autoritățile publice locale să întreprindă măsuri de vaccinare a animalelor fără stăpîn.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul și măduva spinării, atît la animale, cat și la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobîndi boala în urma mușcăturilor, atît de la animale sălbatice, cît și domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau mușcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?