Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

”Nu toți dracii din iad s-au adunat în sistemul judecătoresc”. Declarație

15 sep. 2023,, 10:24   Societate
2764 0

Implicare politicului pentru a ”curăța” justiția nu face altceva decît să o subordoneze celor care dețin puterea politică.

O astfel de opinie a exprimat avocatul și expertul anticorupție, Cristina Ciubotaru.

De asemenea, ea a menționat că acțiunile actualei guvernări duc la scăderea numărului de judecători, care îngreunează capacitatea oamenilor de a-și apăra drepturile în instanță, anunță point.md cu referire la deschide.md.

”Noi ne trezim că nu ne putem realiza drepturile în instanță pentru că procesele durează mult mai mult. Dacă acum un an, ședințele se numeau la o distanță de 2-3 luni, acum mai puțin de jumătate de an sau chiar opt luni nu este posibil. Pentru că mai mulți judecători au plecat, mai mulți nu au fost numiți la plafon, volumul de lucru nu scade, dar se împarte la un număr mai mic de judecători.

Dacă se va continua în ritmul în care se acționează acum, vor pleca și mai mulți judecători nu pentru că le e frică sau ar avea ceva de ascuns, dar pentru că ei nu vor mai face față volumului de lucru care le e pus pe umeri. Nu e încurajator pentru nimeni să rămînă în sistem, pentru că sînt huliți de toată lumea.


Această ură este cultivată în mase și, credeți-mă, ei nu sînt oameni mai răi decît ceilalți. Nu s-au adunat toți dracii din iad în sistemul judecătoresc. Media persoanelor cumsecade și profesioniste și a celor corupte e aceeași ca peste tot” a declarat Ciubotaru.

Potrivit ei, atunci cînd Parlamentul încearcă să-și asume funcția justiției, se ajunge la dezechilibre, pentru că Parlamentul este un organ politic, el urmărește scopuri politice. Și atunci, justiția începe să servească scopurilor politice și nu scopurilor justiției, dreptății.

”Observ în ultima perioadă o politizare mult mai mare decît anterior. Sursa problemelor în justiție a fost contactul cu politicul. Pre-vettingul este un instrument politic de curățare a justiției.

Mie mi se pare că, în proces de lecuire, pacientul se îmbolnăvește și mai tare. Cînd procesele decizionale sînt luate de Parlament și Guvern, două puteri care au interese politice și cînd politicul face curățenie în justiție, nimic bun nu poate să iasă. Ceea ce a îmbolnăvit acest pacient - justiția, este politicul. Așa că nu poate tot politicul să-l trateze. Trebuie să existe și există mecanisme de auto-curățare” a mai declarat expertul anticorupție.

Cristina Ciubotaru consideră că nu e corect cînd se spune că justiției i s-a dat timp să se auto-curețe și nu s-au curățat, ”deci venim peste ei cu buldozerul”.

”Cel care trebuia să curețe este Consiliul Superior al Magistraturii, care era expirat deja de doi-trei ani și pe care guvernarea îl ținea artificial. Timp de patru ani, judecătorii au avut interzis să se adune, așa că nu puteau să delege membri în CSM. Cum vreți ca un CSM format în timpul statului capturat, care a slujit bine merci statului capturat, să facă curățenie în sistemul justiției? Ca după să învinuim justiția că nu s-a curățat. Dar de ce vă e convenabil acel CSM dacă era atît de odios acel regim? De ce a fost menținut artificial timp de doi-trei ani? Atunci cînd politicul se apucă să curețe justiția, o curăță după chipul și asemănarea sa. Adică o mulează pe propriile interese” a conchis Cristina Ciubotaru.

29
2
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?