X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova și Austria au semnat Memorandumul de Înțelegere: Ce prevede acesta

5 mar. 15:15   Societate
1924 0

Astăzi, 5 martie a avut loc Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun și Martin Polaschek, omologul său austriac, care prevede construcția la Chișinău a unui colegiu în domeniul electronicii și informaticii, finanțat de autoritățile austriece.

Dan Perciun a menționat că inițierea construcției colegiului tehnic reprezintă o etapă nouă în relațiile bilaterale moldo-austriece.

,,Construcția acestei instituții ne va permite să aducem în Republica Moldova cea mai bună expertiză europeană și un model de succes în realizarea învățămîntului profesional tehnic. Totodată, va oferi absolvenților noștri posibilitatea de a beneficia de educație de calitate aici, acasă. Sperăm că instituția va deveni un punct de atracție pentru companiile austriece care vor veni să investească în țara noastră, în special în domeniul ingineresc, al informaticii și microelectronicii”, a spus Dan Perciun.

Martin Polaschek, ministrul austriac al Educației, Științei și Cercetării, a menționat că este onorat să fie prezent la ceremonia de lansare a construcției și a mulțumit ministrului Dan Perciun pentru colaborarea în acest sens.

,,Statutul de țară candidată la aderarea în UE pe care-l are Republica Moldova este un pas important și de apreciat, pe care noi îl vom susține în continuare, pentru că integrarea este foarte importantă și în ceea ce ține de formarea profesională a cadrelor didactice, formarea muncitorilor calificați iar acest lucru contribuie la creșterea economică și la susținerea mediului social. Înființarea la Chișinău a celei de-a opta Școli Austriece în Străinătate est o investiție în viitor și sîntem siguri că va fi un succes”, a spus Martin Polaschek.

Instruirea în cadrul colegiului austriac va avea loc predominant în limba germană, dar în același timp vor fi cursuri în limba romînă și limba engleză. Specializarea va fi informatică și microelectronică, iar absolvenții vor obține o diplomă recunoscută în Austria, în întreaga UE și în Republica Moldova. Instituția va fi construită lîngă Zona Economică Liberă Bălți din Chișinău, pe strada Miorița 5.

Noul colegiu va contribui la internaționalizarea sistemelor educaționale din ambele țări, va promova competențele profesionale ale cadrelor didactice din țara noastră și va sprijini integrarea Republicii Moldova în spațiul educațional european.

Înființarea unei școli demonstrează că Austria este activă în Rep. Moldova, domeniul educației fiind prioritar. Totodată, Austria contribuie și investește în dezvoltare regională și accesul la piața muncii, a punctat ambasadoarea Austriei în Rep. Moldova Stella Avallone.

„De asemenea, sîntem activi și în domeniile cooperării între Ministerele de Interne, domeniul social, economic și cultură. Iar acest proiect – înființarea școlii austriece, e un proiect careva dura pentru mai multe generații, acesta fiind și unul din scopurile noastre - durabilitatea implementării proiectelor”, a precizat Stella Avallone.

6
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?