X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Memorialul Gloriei Militare „Eternitate” este în pericol de dispariție (VIDEO)

4 dec. 2019,, 12:45   Societate
4173 5

Memorialul gloriei militare „Eternitate” este unul dintre cele mai impresionante complexe monumentale ale capitalei. El a fost construit în memoria soldaților care și-au pierdut viața în luptele pentru eliberarea Chișinăului de cotropitorii naziști în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Cu toate acestea, din cauza deprecierii istoriei, starea întregului complex memorial se deteriorează pe zi ce trece.

Despre acest lucru se menționează într-un reportaj al canalului Accent TV, transmite Noi.md.

Istoricul Boris Șapovalov bate alarma în special în ceea ce privește starea Aleii Eroilor Uniunii Sovietice și a cavalerilor Ordinului Gloriei - băștinași ai Moldovei. Ea este în pericol de distrugere totală.

Marea deschidere a Memorialului Eternitate a avut loc pe 9 mai 1975, în ziua sărbătorii celei de-a 30-a aniversări a Victoriei. Au trecut 44 de ani și este nevoie de o reconstrucție capitală urgentă.

„Restaurarea memorialului a avut loc în 2006-2007, dar să fim sinceri, ea a fost de proastă calitate și superficială. Se pare că au economisit bani sau au spălat bani, dar astăzi sigur nu putem stabili acest lucru. Foarte multe plăci de granit s-au spart și, astfel este nevoie de reparație urgentă”, spune istoricul Boris Șapovalov.


De asemenea, potrivit istoricului, cînd monumentul a fost reconstruit în 2007, au fost făcute inexactități și greșeli. Astfel, marii comandanți au rămas soldați, iar soldații nu au primit titlul de Erou.

„Să presupunem că este scris„ Partizan-Verșigora”. Petr Petrovici Verșigora nu a fost doar un partizan, el a fost general-maior, a fost comandantul primei divizii ucrainene de partizani, dar partizan și general-maior sînt lucruri diferite. Sau, să zicem, o greșeală neplăcută - Eroul Uniunii Sovietice, căpitanul nostru tanchist Bocikovski, iar pe placă este scris că e locotenent major", a spus istoricul.

În pericol se află astăzi și teritoriul cimitirului militar. În lumina acestor evenimente, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a spus că Memorialul Eternitate trebuie adus în ordine deplină pînă la celebrarea a 75 de ani de la victoria asupra fascismului, care va fi sărbătorită în 2020.

„Sînt sigur că vom depune toate eforturile pentru ca monumentul tuturor celor care au murit în acest sîngeros război să fie readus într-o stare normală. Și noi vom sărbători cu demnitate cei 75 de ani de la victoria asupra fascismului”, a spus Victor Gaiciuc.

În total, în Moldova există 26 de eroi ai Marelui Război Patriotic, 19 Eroi ai Uniunii Sovietice și 7 cavaleri ai Ordinului Gloriei. Aproximativ 400 de mii dintre compatrioții noștri au luptat în Armata Roșie, 250 de mii dintre ei au primit ordine și medalii. Aceasta este istoria care trebuie transmisă din generație în generație, dar nu distrusă în ochii copiilor noștri, consideră Boris Șapovalov.

„Există încă o cifră îndoliată - 650 de mii de oameni care au murit în timpul războiului, împușcați, torturați în lagărele de concentrare. De aceea, orice memorial din țara noastră, în special cel central, este o amintire care trebuie păstrată și transmisă din generație în generație. Pentru că nu întîmplător se spune: „Sîntem în viață atît timp cît ne aducem aminte”. Și oamenii noștri sînt în viață atît timp cît își amintesc de faptele strămoșilor lor”, a spus istoricul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?