X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Managementul frontierelor Republicii Moldova, discutat în cadrul unei reuniuni comune cu reprezentanții UE

20 oct. 2022,, 17:00   Societate
1806 0

La Chișinău are loc cea de-a treia reuniune a Centrului de asistență UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Interne și Uniunea Europeană.

Principalele subiecte în cadrul reuniunii sînt combaterea traficului de ființe umane (TFU) și migrația ilegală și traficul ilegal de migranți.

Reprezentanții afacerilor interne din Europa și Republica Moldova, vor discuta despre tabloul infracțional caracteristic TFU, implicarea Moldovei în Planul de acțiune operațional al Platformei multidisciplinare europeană împotriva amenințărilor penale (EMPACT), oportunități de susținere din partea UE, precum și despre indicatori și produse analitice comune.

„Timp de peste 6 luni, evaluările noastre de risc, care afirmau că trăim cu toții o schimbare de paradigmă de securitate, au fost diseminate către UE și alți parteneri. Sunt sigură că dacă acordăm prioritate și îmbunătățim cooperarea, vom putea asigura siguranța cetățenilor noștri, atât din Republica Moldova, cât și din Europa. Crima organizată gravă nu este văzută de publicul larg ca fiind semnalată, iar victimele nu sună la poliție pentru a se plânge. Acestea sunt crimele pe care noi trebuie să le identificăm și să le investigăm. Pentru descoperirea acestor crime, trebuie să dezvoltăm abordări proactive”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

„Sîntem într-un moment important istoric, trebuie să luăm aminte că într-adevăr Republica Moldova a primit statut de țară candidat de aderare la UE în luna iunie și acest lucru de asemenea își pune amprenta pe activitățile noastre aici. Traficul de persoane rămâne a fi o amenințare, pentru că vizează în special persoanele vulnerabile, femeile și copiii. Acest fapt a fost accentuat de războiul din Ucraina. Sper că evenimentul de astăzi este un pas suplimentar de a pune capăt criminalității organizate, iar împreună cu autoritățile Republicii Moldova și UE, să oferim susținere acelor victime, care de multe ori nu sunt identificate”, a declarant Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.


Hub-ul de securitate este un mecanism operațional, care găzduiește întâlniri regulate între reprezentanți UE, agenții europene, statele membre ale UE și autoritățile Republicii Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor.

Domeniile prioritare de activitate ale Centrului de asistență UE sunt îndreptate spre creșterea gradului de securitate a Republicii Moldova și spațiului UE, prin diminuarea riscurilor și amenințărilor pe domeniul traficului de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?