Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Începe sezonul enterovirozelor! Cei mai afectați sînt copiii

19 iun. 2023,, 10:30   Societate
3628 0

În sezonul estival, apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sînt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sînt respectate suficient.

Medicul pediatru Irina Secu afirmă că mulți copii fac această boală contagioasă care se răspîndește ușor în colectivități. Virusurile care provoacă enteroviroza sînt extrem de contagioase.

„Enterovirozele sînt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vîrstă, mai precis la sugari și la copiii de pînă la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare. Semnele de infecție virală acută sînt: febră, rinoree, herpangina, dureri de cap, stare de intoxicație, hiperemia conjuctivelor, apariția erupțiilor în jurul gurii, palme, tălpi; simptomele gastrointestinale sînt: vomă, dureri de burtă, crampe, grețuri, diaree, a spus medicul pediatru.

Potrivit specialistului, durează de la 3 pînă la 7 zile în care copilul fie se va autovindeca sau se va trata simptomatic. Majoritatea celor mici pot fi tratați acasă pînă la recuperare. Cel mai important obiectiv este rehidratarea corespunzătoare după episoadele de vărsături și diaree, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Trebuie să mergi cu copilul la medic în următoarele situații:

  • Dacă prezintă semnele de deshidratare severă enumerate anterior;
  • Dacă are febră ridicată, de 39,5 grade Celsius sau mai mare;
  • Dacă febra nu cedează în 48 de ore;
  • Dacă vărsăturile durează peste 24 de ore;
  • Dacă scaunele diareice durează peste 2 zile;
  • Dacă are scaune sau vărsături cu sînge.

Enteroviroza poate avea o evoluție diferită la copii, în funcție de vîrstă, de bolile asociate și de starea generală de sănătate a acestora. Uneori, gastroenterita virală poate evolua sever sau se poate asocia cu o infecție bacteriană.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?