X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

În pădurile din ţară, recoltarea măceşului este pe ultima sută de metri

11 sep. 2018,, 19:32   Societate
2971 0

În pădurile din ţară, recoltarea măceşului este pe ultima sută de metri. Potrivit lucrătorilor silvici, pînă acum s-a strîns circa 80 la sută producţie.

Recoltarea a început în august şi va dura pînă la primele îngheţuri. Cei de la Întreprinderea pentru Silvicultură din Şoldăneşti au cerut ajutorul localnicilor şi în această toamna. Oamenii spun că procesul este destul de greu şi se zgîrîie pe mîini cînd culeg măceşe.

"Se strînge greu. Are spini. Intră în degete, în mîini, în palme."

"- Iată aşa o tufă cît vă ia ca să o strîngeţi? - O jumătate de zi, o zi, o tufă doar. Ele tare greu se strîng, sînt ghimpoşi."

De mai bine de 10 ani, Vasile Ursu porneşte toamna prin poieni sau pe marginea drumurilor pentru a-şi umple lădiţele cu măceşe. În acest sezon, el a strîns circa o tonă şi jumătate de fructe.

"Am 360 de hectare şi aduc de două sau trei ori pe săptămînă. Cînd şi cum. Cum le culeg", a spus pădurarul Vasile Ursu.

"Undeva de două ori pe săptămînă aducem. Depinde cum se organizează şi strîngem de pe marginea pădurii, rîpi, livezi", a spus pădurarul Vasile Savin.

După ce sînt strînse, fructele se pun la uscat, se curăţă de gunoaie şi apoi sînt depozitate în saci. Anul trecut, măceşele strînse din pădurile din Şoldăneşti au ajuns în magazinele din ţară. Cîteva loturi au fost exportate în Romînia şi Bulgaria.

"Anul trecut am avut circa 25 de tone de măceş uscat. Anul asta avem deja aproape 30 de tone de măceş uscat. Cu realizarea nu sînt probleme.Le realizăm cu 20 - 25 de lei kilogramul", a spus reprezentantul Întreprindereii Silvicultură, Şoldăneşti, Valeriu Mironov.

Tot din păduri sînt culese şi plante medicinale.

"Anul acesta am colectat circa 500 de kg de floare de salcîm. Am colectat două tone şi jumătate de floare de soc, ecologic", a spus reprezentantul Întreprindereii Silvicultură, Şoldăneşti, Valeriu Mironov.

Anul trecut, au fost recoltate circa 70 de tone de măceş şi 40 de tone de plante medicinale. Aproape jumătate din producţie a fost adunată din pădurile din Şoldăneşti. Din comercializarea acestora, întreprinderea silvică a obţinut peste un milion de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?