X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Fostul procuror-șef al DNA, despre procedura de vetting: Nu aș recomandat-o dacă aș fi chemat să reformez un sistem

2 oct. 2023,, 11:12   Societate
2976 0

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Româ
nia, Daniel Morar, susține că reforma Procuraturii Anticorupție poate fi organizată de o conducere competentă a instituției.

Fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” de la TV8, că nu ar accepta sau recomanda procedura vettingului dacă ar fi fost în poziția de a reforma sistemul.

„Procedura vettingului nu este o procedură teribil de cunoscută sau o procedură pe care eu aș acceptat-o sau recomanda-o dacă aș fi chemat să reformez un sistem, dar nu sînt extrem de familiarizat cu justiția din Republica Moldova. Construirea unei Procuraturi Anticorupție, liniștit poate fi făcută de capii instituției, adică cei numiți. Numești procurori-șefi, adjuncți, competenți, cu istorii bune în investigare de fapte corupție sau crimă organizată sau infracționalitatea comună. Din cei pe care-i pui în capul sistemului, le dai responsabilitatea de a-și forma echipa, se poate și în Republica Moldova, s-a putut și în și România, unde e mai mare libertatea”, a afirmat Morar.

Acesta a menționat că atunci cînd a preluat conducerea Parchetului Național Anticorupție (PNA), care a devenit ulterior DNA, a avut dreptul de a revoca procurorii din instituție, fără a avea nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Nu a trebuit să fac o procedură de vetting, aveam dreptul să-i revoc. Le-am luat lucrările, activitatea lor de trei ani de zile, fiindcă pe un procuror nu-l ghicești după intenții, ci după ce au făcut. În PNA, erau oameni care nu au reușit să trimită pe nimeni în judecată, au dat soluții de clasare. Am zis că nu țin oamenii în instituție pentru certificate de bună purtare, noi eram presați și de contextul în care ne aflam, Româ


nia trebuia să adere la UE, era prin 2005”, notează Morari.

Fostul șef al DNA susține că a verificat prioritar competența procurorilor cu care urma să lucreze, axîndu-se pe a-i aduce „pe cei harnici, care aveau un CV în instrumentarea dosarelor de corupție și criminalitate economico-financiară”.

Daniel Morari a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) între anii 2007 - 2012, iar între 2013 - 2022 a deținut funcția de judecător al Curții Constituționale a Româ

niei.

4
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?