Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a criticat folosirea testelor rapide

12 dec. 2021,, 16:30   Societate
3348 3

Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, critică modul în care actuala guvernare a gestionat valul IV al pandemiei, cînd în țara noastră s-a înregistrat o explozie de cazuri de infectări cu Covid-19, dar și de decese. „Cînd erau în opoziției era testarea masivă a populației. Analizînd testele efectuate, constatăm că peste 60 % sînt teste rapide”, a scris Viorica Dumbrăveanu pe Facebook.

„În luna august guvernarea anunța despre prognoza sumbră a OMS cu privire la situația pandemică din Moldova. Ce s-a întreprins și care au fost efectele măsurilor de sănătate publică? Una din cerințele insistente ale actualei guvernări, cînd erau în opoziție, era testarea masivă a populației. Care este realitatea astăzi?

Analizînd testele efectuate în valul IV al pandemiei, constatăm că peste 60 % sînt teste rapide, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Conform datelor inițiale, testele rapide au pîna la 90 % sensibilitate față de 99-100 % al testelor PCR. Ghidul OMS[5] din 6 octombrie 2021 ne indică variațiile de la 48,9-62,9% sensibilitatea testului rapid la persoanele asimptomatice, pînă la 57,3-87,1% la persoanele simptomatice.

Conform ordinului Ministerului Sănătății, testele rapide se aplică în scop diagnostic pentru confirmarea Covid – 19 la pacienții care întrunesc definiția de caz, precum și organizarea triajului pacieților care intrunesc definiția de caz pentru COVID - 19, în unitățile de primire urgentă din cadrul instituțiilor medicale.


Cert este că rigorile date nu se respectă de laboratoarele private și, mai grav, în situațiile de acces liber și necontrolat de autorități la testele rapide procurate în farmacii de populație.

Cu regret, în valul IV (septembrie -noiembrie 2021) au decedat 2709 persoane. Mulți o să zică că e vorba de efectele variantei Delta a virusului. În esență, este vorba de multiple circumstanțe: testarea necontrolată și excesivă cu teste rapide, accesul tardiv al pacientului la instituții spitalicești, apropo, autoritățile publice în Plenul Parlamentului au prezentat ca realizare - reducerea locurilor activate în spitale pentru pacienții Covid (cu cca 30%, comparativ cu valul III din primăvara anului curent), o situație critică a fost și cu insuficiența locurilor în terapiile intensive.

Sper lecțiile dure să fie învățate și greșelile asumate! În caz contrar, valul V va fi resimțit de populație cu aceeași putere și efecte tragice”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Nu este prima dataă cănd fosta ministră critică actuala guvernare.

Guvernul a adoptat o decizie, potrivit căreia testele PCR anti-Covid-19 vor costa 300 de lei la instituțiile medicale publice, iar cele pentru depistarea anticorpilor 35 de lei. Asta în timp ce aceleași teste la laboratoarele private costă între 700 și 800 de lei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?