X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Fermieri: Seceta de anul acesta ar putea duce la o criză alimentară

25 mai. 2022,, 09:00   Societate
2918 0

Sud-estul Moldovei se confruntă din nou cu secetă. Fermierii din raionul Ștefan Vodă semnalează lipsa umedității în sol și au temeri că la toamnă Moldova s-ar putea confrunta cu o criză alimentară.

Lanurile de grîu sînt practic îngălbenite, iar porumbul s-a stopat din creștere. Mii de hectare semănate cu cereale din prima și a doua grupă riscă să rămînă fără roadă, iar agricultorii spun că sînt pe marginea prăpastiei, transmite studio-l.online.

La data de 25 mai la Ștefan Vodă urmează să se deplaseze Ministrul Agriculturii pentru a evalua situația de pe cîmpurile agricole.

Sud-estul Moldovei s-ar putea confrunta cu seceta din anul 2020, spun într-un glas fermierii care afirmă că lipsa ploilor și a sistemelor de irigare le oferă prognoze mai mult decît triste pentru acest an.

Ion Odagiu din satul Răscăieți a semănat anul acesta grîu pe o suprafață de 100 de hectare.


Bărbatul afirmă că după ce a investit de trei ori mai mult la hectar față de anul trecut, în urma majorării prețurilor, în lipsa ploilor, la sfîrșit de mai grîul arată dezastruos.

Spicul nu s-a dezvoltat bine, iar peste o lună combina nu va avea ce recolta. Fermierul spune că unul dintre motivele de îngrijorare este și pentru cetățeni.

Pe de o parte la toamnă prețurile de achiziție a cearealelor ar putea crește semnificativ, pe de altă parte cetățenii care își dau pămîntul în arendă nu vor putea fi remunerați.

Și pe cîmpurile lui Andrei Dînga situația nu este mai bună. Fermierul spune că de doi ani se tot bate alarma doar că nimeni nu îi aude.

Reprezentanții de la Asociația Biotica spun că în ultimii ani într-adevăr în sud-estul Moldovei se înregistrează secetă, iar statul ar trebui să intervină inclusiv cu politici de protejare a mediului.

Șefa Direcției Agricultură a Consiliului Raional Ștefan Vodă, Diana Rusu afirmă că zilnic parvin semnale de la agricultorii din Ștefan Vodă în privința secetei.

Aceștia afirmă că lipsa apei in sol deja a început a afecta și culturile de toamnă precum floarea sorelui și porumbul.

La data de 25 mai, în teritoriul va veni Ministrul agriculturii împreună cu cercetători în domeniul agricol și asta pentru a monitoriza situația și pentru a oferi soluții fezabile fermierilor afectați.

În total în raionul Ștefan Vodă cu grîu de toamnă au fost semănate 16.700 de hectare, 2.600 cu orz și peste 2.000 de hectare cu rapiță.

Din cauza secetei jumătate din ferimierii care au plantat rapiță au decis să o are și să planteze altceva în loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?