X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: În pofida faptului că au studii, mulţi tineri din Republica Moldova sunt şomeri

20 mai. 2022,, 22:00   Societate
3139 0

Deşi au studii, mulţi tineri sînt şomeri. O parte sînt în situaţia în care cunoştinţele acumulate nu corespund cerinţelor solicitate de angajator, alţii îşi găsesc un loc de muncă, dar nu îl acceptă pe motiv că salariul este prea mic. Astfel, forţa de muncă migrează peste hotare, unde sînt salarii mai mari sau se reprofilează în alte domenii, relatează Noi.md cu referire la trm.md.

Despre „Cît de competitiv este sistemul de învăţămînt din Republica Moldova în raport cu cerinţele mediului de afaceri” s-a discutat în cadrul unei dezbateri publice, organizate de către IDIS „Viitorul".

Foştii absolvenţi spun că sistemul de învăţămînt se bazează pe teorie şi mai puţin pe practică.

„Eu ştiu că la noi nu e aşa posibilitate de învăţătură cum este în alte ţări. La noi nu este aşa practică, cum este în Europa”.

„Pe piaţă se cer persoane cu experienţă. Dacă doreşte să se angajeze, lui îi cere un an-doi de experienţă şi este nevoit să-şi caute alt loc de muncă, nu pe specialitate sau deja să plece peste hotare”.

„Consider că oferta pe care o avem trebuie să se îmbunătăţească să se dezvolte. Astfel încît să avem mai mule oportunităţi pentru tineri să se dezvolte multilateral”.

Potrivit oficialilor responsabili de la Ministerului Educaţiei, statul oferă anual peste 8 mii de locuri la buget.

„De exemplu game designer, animaţie, media în învăţămîntul superior sau mai recent, îngrijirea la domiciliu, asistenta medicală pentru învăţămîntul profesional tehnic, noi specialităţi solicitate pe piaţă astăzi. Avem un proiect al băncii mondiale în valoare de 35 milioane de euro care este destinat în mare parte învăţămîntului superior”, a relatat Nadejda Velişco, secretar general Ministerul Educaţiei.

De altă parte, expertul în politici economice, Veaceslav Ioniţă susţine că în ţara noastră există o situaţie paradoxală: în timp ce antreprenorii au nevoie stringentă de angajaţi, iar capacitatea de producţie este foarte mică.

„De cinci ani de zile realizăm studii şi întrebăm oamenii ce salariu v-aţi dori. Spre exemplu în 2021, tinerii au răspuns că îşi doresc 14500 de lei, iar salariul net real era 7500. De fapt oamenii îşi doresc de două ori mai mult decît este. De ce agenţii economici nu plătesc salarii mai mari, din simplu motiv că productivitatea muncii în Moldova este foarte slabă”, a relatat Veaceslav Ioniţă, expert economic, IDIS Viitorul.

Potrivit datelor Biroului National de Statistică, în Republica Moldova, anul trecut, erau angajate oficial peste 843 de mii de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?