X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Care este principala greșeală a agricultorilor moldoveni

7 feb. 2022,, 18:00   Societate
2797 2

Expertul a analizat metodele de management folosite de mulți producători agricoli autohtoni, a subliniat neajunsurile în activitatea lor și a recomandat diversificarea tipurilor de produse cultivate. Mulți fermieri din Moldova lucrează folosind metode vechi și o abordare tradițională a agriculturii, transmite Noi.md.

Ei preferă să cultive aceleași culturi, să le vîndă ca materii prime și să nu se deranjeze să proceseze și să vîndă bunuri cu valoare adăugată crescută. Aceasta este principala lor greșeală, a declarat Anatolie Ignat, expert în domeniul agriculturii.

"Pe parcursul a 30 de ani de independență Moldova a trecut prin mai multe provocări serioase în sectorul agricol. Dacă țara ar fi reușit să le depășească, am fi printre primii zece producători europeni ai mai multor culturi, inclusiv mere și prune", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, clasa politică din Moldova nu a observat toate aceste provocări, care au lovit puternic sectorul agricol. Ignat insistă asupra faptului că astăzi fermierii moldoveni nu ar trebui să lucreze după metodele vechi, deoarece în curînd ar putea apărea probleme chiar și la exportul astfel de culturi precum mere și prune.

"Astăzi, multe țări importatoare de prune și mere, inclusiv Rusia, fac pași serioși în domeniul substituirii importurilor. Moldova nu utilizează pe deplin cotele care îi sînt atribuite pe piețele europene și rusești. Acest lucru ar putea duce în viitor la probleme serioase pentru agricultorii autohtoni ", a spus interlocutorul. Potrivit expertului, deja acum fermierii moldoveni ar trebui să-și reexamineze serios afacerea, să treacă la cultivarea culturilor alternative care sînt solicitate în străinătate și să ocupe în ele anumite "nișe" de export. Ignat a sfătuit autoritățile țării să acorde o atenție deosebită restabilirii industriei prelucrătoare, astfel încît produsele agricole fabricate în Moldova să fie solicitate peste hotare.


”A trimite peste hotare numai fructe sub formă de materii prime deja peste cîteva decenii va deveni absolut nerentabil”, este sigur expertul. În 2021, gospodăriile agricole de toate categoriile din Moldova au recoltat puțin peste 629 mii tone de mere și 134 mii tone de prune. În 2020, volumul statistic al producției acestor fructe s-a ridicat, respectiv, la 480 mii tone și 103 mii tone. Aceste date au fost oferite de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?