Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Dan Perciun explică prevederile metodologiei lui Spînu

16 dec. 2022,, 09:27   Societate
2593 0

Consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire vor fi obligați în continuare să achite facturile de la Termoelectrica.

Doar că deja acestea sînt calculate în baza parametrilor fiecărei locuințe. Asta spun reprezentanții furnizorului de căldură. Aceștia precizează că decizia Curții Constituționale din luna mai curent nu a anulat această plată, ci doar procentul fix de 10%, pe motiv că ar fi unul inechitabil, notează tv8.

Tatiana Iolohov stă într-un apartament de două camere într-un bloc vechi, cu două etaje, de la Telecentru. Deși locuința sa este debranșată de mult timp de la sistemul centralizat de încălzire, ieri femeia a găsit în cutia poștală factura de la Termoelectrica. Acum trebuie să achite pentru singura conductă care îi trece prin casă 300 de lei:

„Iată, o singură țeavă trece, este puțin de tot caldă și pentru ea eu trebuie să plătesc în această lună 300 de lei. Iar pentru gaz mi-a venit 156 de lei, pentru încălzire autonomă. Vecinilor de sus, care locuiesc într-un apartament cu o cameră, le-a venit în factură 700 de lei- pentru încălzirea întregului apartament. Cum calculează ei...?”.

Nedumeririle și, mai ales, revoltele legate de aceste facturi sînt tot mai mari, mai ales că, după decizia Curții Constituționale, cei cu centrale autonome de încălzire erau convinși că nu vor mai fi obligați să plătească pentru încălzirea blocului.


Atunci magistrații Curții au declarat neconstituțională perceperea taxei de 10% pentru locatarii apartamentelor debranșate de la sistemul centralizat de încălzire. Cei de la Termoelectrica precizează însă că n-a fost vorba despre anularea acestei plăți, ci doar a plății fixe de 10%, pe care magistrații au considerat-o inechitabilă, deoarece nu ținea cont de particularitățile fiecărei locuințe.

Acum Termoelectrica face calculele în baza unei noi metodologii, pe care o califică drept echitabilă, dar și capabilă să susțină fiabilitatea sistemului de încălzire. Aceasta a fost aprobată prin ordinul vicepremierului Andrei Spînu. Furnizorul de căldură spune într-un comunicat, și de ce a fost nevoie de schimbarea metodologiei de calcul.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii, pentru a afla dacă această metodologie, va fi păstrată în continuare sau va fi modificată, însă nu am primit un răspuns. Iar deputatul PAS Dan Perciun, susține că sumele din facturi sînt dictate de numărul apartamentelor din bloc debranșate de la căldura centralizată.

În același timp, deputatul dă de înțeles că Ministerul Infrastructurii trebuie să le explice oamenilor în ce constă noua metologie de calcul, dar și dacă nu cumva s-au grăbit cu aplicarea acesteia.

Între timp, reprezentanții ministerului dau asigurări că vor oferi compensații în facturi.

0
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?