X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Curtea Supremă de Justiție îndeamnă clasa politică să se abțină de la etichetări umilitoare

7 aug. 2023,, 10:33   Societate
2010 0

Curtea Supremă de Justiție recomandă politicului, guvernării, grupurilor de interese, reprezentanților mass-media şi oricărei persoane să se abțină de la etichetări umilitoare, linșaj public şi justiție televizată.

Mesajul a fost publicat după ce completul de judecată special al Curții Supreme de Justiție a emis decizii irevocabile de admitere a acțiunilor în 21 de cauze inițiate de judecători, procurori şi reprezentanți din partea societății civile, candidați la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Potrivit CSJ, completul de judecată special al Curții Supreme de Justiție a efectuat un control judecătoresc efectiv asupra problemelor de fapt şi de drept relevante evaluării şi deciziilor emise de Curte.

Astfel, pornind de la principiul supremației legii în activitatea Comisiei de Pre-Vetting, Curtea Supremă de Justiție a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting. CSJ spune că a subliniat în fiecare decizie, că orice lege trebuie interpretată şi aplicată ținînd cont de realismul juridic, adică în contextul social-economic al Republicii Moldova.

Curtea Supremă de Justiție s-a detașat de orice influență inclusiv politică şi a pus în balanța justiției faptele şi legile obiectiv, ținînd cont de Supremația Legii, Separația Puterilor în Stat, demnitatea omului în general şi a celei de judecător şi procuror în special. Deciziile Curții Supreme de Justiție sînt irevocabile, obligatorii şi urmează fi executate conform legii.


Totodată, Curtea Supremă de Justiție subliniază că o justiție robustă se referă la un sistem judiciar sau la un cadrul legal şi instituțional care este puternic, rezistent şi capabil să funcționeze în mod eficient, corect şi echitabil în fața provocărilor şi presiunilor.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție subliniază că transformarea justiției ca şi oricare putere, legislativă şi executivă dar şi orice domeniu social de activitate urmează să fie efectuată doar cu respectarea Demnității Omului, Drepturilor Fundamentale şi principiului Supremației Dreptului.

Amintim că pe 1 august, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare ale Comisiei pre-vetting în privința unor procurori și judecători ce au candidat la funcții în organele de autoadministrare.

1
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?