Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Cum va fi calculată indemnizația de maternitate, conform noilor modificări

4 apr. 2023,, 15:15   Societate
3237 0

Începînd cu 1 martie curent, femeile din R. Moldova au dreptul de a beneficia, în timpul concediului de maternitate, atît de salariu, cît și de indemnizația de maternitate, în cazul în care decid să muncească în această perioadă.

Conform noilor modificări, aceasta va fi calculată în funcție de salariul mai mare al unuia dintre soți, dacă ambii sînt asigurați, transmite suntparinte.md.

Salariata va putea să lucreze pînă în a 36-a săptămînă de sarcină, termen stabilit prin ordinul emis de către angajator la data recepționării cererii salariatei. Femeia nu va trebui să meargă la casa teritorială de asigurări sociale, ca să depună actele pentru stabilirea respectivei indemnizații, întrucît această procedură va fi efectuată automat, de CNAS, în baza informației din certificatul medical pentru maternitate.

Guvernul a aprobat astăzi mai multe modificări ale Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

Prin urmare, în cazul în care ambii soți sînt asigurați, indemnizația de maternitate va fi calculată din venitul asigurat mai mare al unuia dintre ei. Datele soțului și faptul căsătoriei vor fi confirmate în baza informației din Registrul de stat al populației.


Valoarea lunară a indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul, adică din venitul mediu lunar asigurat din ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii, venit din care au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale. Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate, indiferent de durata stagiului de cotizare. În cazul calculării indemnizației de maternitate în baza venitului asigurat al soțului, indemnizația este stabilită pe numele soției.

Calcularea indemnizației din salariul soțului va fi posibilă doar dacă acesta confirmă că are un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate. În cazul soției aflate la întreţinerea soţului asigurat, aceasta trebuie să nu fie angajată în cîmpul muncii sau să nu fie o persoană asigurată.

În cazul în care soția este femeie asigurată, iar soțul este angajat a cărui identitate și calitate se încadrează în condițiile Legii nr. 245/2008 cu privire la secretul de stat, indemnizația de maternitate va fi stabilită, de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din venitul asigurat al femeii asigurate. Totuși, dacă venitul soțului va fi mai mare, angajatorul va trebui să achite diferența.

În acest sens, soțul va prezenta angajatorului o copie a certificatului medical pentru concediul de maternitate al soției și o informație despre valoarea indemnizației de maternitate calculată din venitul soției. La cererea soțului, angajatorul va calcula valoarea indemnizației de maternitate din venitul asigurat al soțului și-l va compara cu cel al soției. În cazul în care venitul soțului va fi mai mare, diferența va fi plătită de către angajator.

Ce ține de femeile șomere, acestea pot beneficia de indemnizație de maternitate, în baza cuantumului ajutorului de șomaj în vigoare la data nașterii. Totuși, indemnizaţia va fi oferită doar cu condiţia suspendării pentru această perioadă a plăţii ajutorului de şomaj.

Precizăm că indemnizaţia de maternitate este acordată integral la a 30-a săptămînă de sarcină, pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice și, în cazul naşterilor complicate ori al naşterii a doi copii – de 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, indemnizaţia de maternitate este acordată la termenul de 24 de săptămîni de sarcină, pentru o perioadă de 182 de zile calendaristice.

Ce ține de indemnizația pentru creșterea copilului, menționăm că mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, îşi reia activitatea, se angajează, desfăşoară activităţi în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, are dreptul la indemnizaţie lunară și salariu concomitent.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?