X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum se va schimba metodologia de admitere a elevilor în învățămîntul liceal

13 feb. 15:30   Societate
2564 0

Metodologia de admitere a elevilor în învățămîntul liceal stabilește mai multe categorii de elevi care pot fi înmatriculați în clasa a zecea în afara concursului sau cu o medie mai mică de nota șase.

Printre aceștia se numără absolvenții clasei a IX-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II şi III la Științe și la disciplinele școlare de profil, la olimpiadele naționale și internaționale organizate și recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării în anul admiterii la liceu.

Totodată metodologia acordă zece la sută din numărul total de locuri, fără concurs, la fiecare profil din planul de admitere în liceele de stat pentru mai multe categorii indiferent de media pe care o au la absolvirea gimnaziului. Printre aceste categorii se numără copiii orfani și rîmași fără îngrijirea părinților, copiii proveniți din familii cu părinți invalizi, copiii cu cerințe educaționale speciale care au studiat în baza curriculei generale, copiii migranților și cei ai cetățenilor moldoveni din diasporă reveniți în țară.

„Chiar dacă se face o echivalare e greu să îl pui în aceleași condiții pe un copil care a studiat într-o țară europeană după un alt model în situația cînd el nu a avut, spre exemplu, materii precum limba sau istoria în școală. Acestea sînt riscurile lor pe care și le asumă cînd merg în învățămîntul liceal de la noi. Ei vor trebui să corespundă rigorilor acestei trepte”, a explicat Valentina Olaru, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV.

Cu o notă mai mică de șase poate fi înmatriculat în clasa a zecea la liceu și un copil fratele sau sora geamăna a căruia a fost admisă la studii în aceiași instituție de învățămînt cu o notă mai mare de șase.


„Aici acționăm în interesul primar al copilului. Noi știm că gemenii sînt foarte atașați unul de altul și respectăm această frăție chiar și la înmatriculare în clasa întîi. Cu excepția cazurilor cînd există o decizie a părinților ca ei să fie în clase separate”, a specificat Valentina Olaru.

0
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?