X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Cum să prevenim intoxicarea copilului cu produse?

28 dec. 2018,, 09:32   Societate
2598 0

Cum să prevenim intoxicarea copilului cu produse?

Recomandările specialiștilor în această privință au devenit și mai actuale în țara noastră în contextul recentului caz de otrăvire a unui copil cu suc, precum și a sărbătorilor de iarnă care se apropie – perioadă cînd mulți comercianți fără scrupule vor, profitînd de agitaţia comercială dinaintea sărbătorilor, să-şi vndă marfa care, pe alocuri, suferă la compartimentul calitate, transmite Noi.md.

Specialistul în domeniul securităţii, Anatolie Bredinschi, prin intermediul paginii sale dintr-o reţea de socializare, a remarcat că recentul caz de intoxicare a unui copil cu suc, poate, este, într-adevăr, unul strigător la cer, dar nici pe departe primul şi singurul de acest fel. Calitatea multor alimente ridică mari întrebări. Prin urmare, expertul a riscat să ofere publicului nişte reguli simple și aparent evidente pentru siguranța alimentară a copilului:


1) Cumpărați mereu copilului alimente de mărci comerciale care vă sînt cunoscute, pe care dvs. sau prietenii dvs. le-aţi consumat deja anterior. Nu ar trebui să experimentați cu producătorii necunoscuți, mai ales dacă aceştia oferă produse la un preţ mult mai scăzut.

2) Nu cumpărați alimente în locuri care trezesc îndoieli, la unităţi comerciale în aer liber, care nu dispun de condiții necesare pentru depozitare și igiena vînzătorilor. Încercați să excludeţi din alimentaţia copiilor așa-numitul "fast-food" (produse de preparare rapidă), mai ales dacă nu sînteți siguri de calitatea acestor produse.


3) Înainte de a cumpăra, verificați neapărat data expirării produsului. Dacă aveţi îndoieli, refuzați să-l cumpărați. Vă reamintesc că în rețelele comerciale cele mai proaspete produse sînt, de obicei, situate în adîncul raftului.

4) Examinaţi cu atenție ambalajul înainte de a face cumpărătura. Dacă există semne vizibile de deteriorare (burduşire, zgîrieturi, forme neregulate, picături, pete, dacă ambalajul este umed sau lipicios etc.) - refuzați să cumpărați.

5) Încercați să nu oferiți copilului produsul în ambalajul și în recipientul original. Mai întîi, deschideți produsul dvs. înşivă, mirosiţi, apreciați culoarea și consistența vizuală. Dacă ceva vă face să vă îndoiți – încercați să gustați o cantitate mică de produs. Dacă există o suspiciune privind calitatea, este mai bine să refuzați consumul acestui produs.

6) Dacă este posibil, transferați conținutul ambalajului sau sticlei într-o sticlă sau o farfurie străvezie. După cum demonstrează practica, recipientele de ambalare opace pot ascunde adesea alteraţii, mucegai sau chiar obiecte străine în alimente.

7) În perioada sărbătorilor de Anul Nou, copiii primesc adesea un număr mare de dulciuri sub formă de cadouri. De multe ori, calitatea lor trezeşte mari îndoieli. În plus, ele sînt consumate în cantități mari de către copii, ceea ce, în sine, poate provoca probleme de sănătate. Prin urmare, dacă este posibil, urmăriţi dozele pe care le consumă copilul, controlînd, totodată, ce anume consumă copilul dumneavoastră.

8) Chiar în cazul unor simptome negative minore ce indică tulburări de sănătate după consumarea oricărui produs pentru copii (disconfort în gură, dureri de stomac, tulburări gastrointenstinale) - eliminați-l complet sau, cel puțin temporar, din alimentația copilului dumneavoastră.

9) Întotdeauna purtați cu dumneavoastră preparate antihistaminice pe care copilul dumneavoastră le poate lua. Încercați să apreciaţi cît se poate de repede care anume elemente i-ar putea provoca alergie pentru a evita utilizarea lor.

10) Dacă starea de sănătate a copilului se deteriorează rapid după masă, oferiţi-i un prim ajutor (de exemplu, dați-i cărbune activat și multă apă de băut) și solicitați asistența medicului cît mai curînd posibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?