Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum să închiriezi o locuință în Moldova și să nu ajungi în stradă

26 feb. 2022,, 07:37   Societate
11986 1

În zilele noastre închirierea unui apartament pentru o lungă perioadă de timp în Moldova este un pas foarte dificil. Din păcate, după cum arată practica, dacă nu ești suficient de competent în această chestiune, nu te-ai lămurit pînă la urmă, ai fost naiv sau pur și simplu ai sperat că vei avea noroc, consecințele pot fi foarte grave. Noi.md a discutat detaliat cu un expert pașii care te vor ajuta să nu cazi în plasa escrocilor.

Agenție sau pe cont propriu?

Poți apela la o agenție sau căuta pe cont propriu anunțuri de chirie, este exclusiv alegerea ta. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste opțiuni nu te va proteja sută la sută.

Deseori se întîmplă ca imaginea de pe Internet să nu aibă nicio legătură cu realitatea, chiar și prețul fiind suspect de mic. De obicei, o astfel de manevră se face pentru a atrage atenția cît mai multor clienți.

Vei fi interesat, vei forma numărul, dar cel mai probabil îți vor spune că ai ratat o ofertă avantajoasă, dar cu siguranță vor avea un apartament similar, sau poate chiar unul mai bun, ce-i drept și prețul va fi mare. Desigur, dacă ești tentat, vei continua să comunici cu proprietarul, în ciuda faptului că acum prețul serviciului poate fi radical diferit. Fii vigilent, pentru că pe asta s-a contat inițial.


La prima vedere, companiile inspiră mult mai multă încredere decît un număr de telefon necunoscut de pe Internet, dar nici aici nu trebuie să te grăbești. Întotdeauna verifică informațiile, citește recenziile, întrebă-ți prietenii și cunoștințele, poate cineva dintre ei a colaborat deja cu această agenție.

Crede, dar verifică

Expertul nostru te sfătuiește în primul rînd să verifici dacă apartamentul pe care urmează să îl închiriezi nu are datorii, nu a fost gajat, sechestrat etc. Pentru a face acest lucru, trebuie să contactezi proprietarul și să-i ceri e-Extras. Acest extras îți va oferi o imagine clară a ceea cu ce ai de-a face. De obicei, agențiile imobiliare au acces la astfel de documente. De asemenea, e-Extras pot fi comandat de la un notar sau pe site-ul serviciilor publice asp.gov.md.

În practica avocaților există adesea cazuri în care chiriașii nu verifică în mod corespunzător informațiile despre locuințe și, ulterior, se confruntă cu deconectarea serviciilor comunale din cauza datoriilor neachitate de către foștii chiriași.

Principala regulă a lumii afacerilor: citește totul, inclusiv ceea ce e scris litere mici

Cea mai importantă parte a procesului este contractul de închiriere. Aici, ambele părți negociază plata, termenii și condițiile de ședere. Cu cît mai detaliat este întocmit un astfel de document, cu atît mai ușor îți va fi să rezolvi problemele pe viitor, de aceea îți recomandăm insistent să te protejezi și să ții cont chiar și de cele mai mici detalii.

Întotdeauna precizează dacă locatorul apartamentului acceptă animalele de companie, discutați, sau mai bine documentați cîte persoane vor locui împreună cu tine. De asemenea, verifică în ce zile și prin ce modalitate să transferi bani pentru chirie și serviciile comunale. În plus, ai grijă să stabilești termene limită de plată în cazul unor situații excepționale, dacă dintr-un anumit motiv nu vei putea plăti la timp.
De asemenea, importantă este și clauza privind rezilierea contractului. Dacă decizi să reziliezi contractul înainte de termen, de obicei se aplică o amendă. Vei plăti o anumită sumă (cel mai probabil cea pe care ar fi trebuit să o plătești în timpul șederii în apartament pînă la expirarea contractului de închiriere) sau vei găsi un alt chiriaș (unii proprietari le permit chiriașilor să facă acest lucru). Aici totul este individual, principalul lucru este să prevezi în contract orice evoluție a situației. Ține minte că înțelegerile verbale nu au efect juridic.

Cine va fi responsabil pentru reparație?

La orice contract de închiriere se anexează un inventar al bunurilor existente în apartament. De obicei sînt enumerate cele mai mari și mai scumpe piese de mobilier și electrocasnice. Acest lucru se face pentru a oferi informații despre funcționalitatea acestora. Totuși, te sfătuim să verifici ce și cum funcționează înainte de a semna contractul, altfel vei fi responsabil pentru defecțiuni, avînd un document în care se menționează că toate lucrurile sînt in stare perfectă.

Faptul că din cînd în cînd în casă ceva se defectează este o situație absolut normală. Nu există apartamente ideale în care nu curge robinetul și Internetul funcționează fără întreruperi. Prin urmare, asigură-te că negociezi în prealabil cine va fi responsabil pentru reparația lucrurilor defectate.
Bani în avans!

Juriștii nu recomandă efectuarea unei plăți în avans, înainte de perfectarea serviciului, altfel proprietarul poate pur și simplu să dispară fără urmă împreună cu banii. Dacă unii escroci aleg calea ignoranței totale, alții creează în mod deliberat situații conflictuale din seria „nu ești potrivit” pentru a-și lua rămas bun de la tine cît mai curînd posibil după ce ai plătit un avans pentru apartament.

A existat oare plata în avans?

Dacă nu ai documentat în niciun fel acest moment, atunci va fi destul de dificil să dovedești ceva. Prin urmare, este mai bine să contactezi încă o dată un notar decît să-ți pară rău mai tîrziu. Serviciile specialiștilor te costa mult mai puțin decît nervii și banii pierduți.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?