Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum pot beneficia cetățenii din Transnistria de polița de asigurare medicală? Răspunsul CNAM

27 mar. 11:07 (reactualizat 27 mar. 17:15)   Societate
4278 0

Sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală (în continuare - AOAM) oferă cetățenilor Republicii Moldova posibilități egale și nediscriminatorii în obținerea asistenței medicale oportune și de calitate.

Despre aceasta anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină, într-un răspuns oferit pentru Noi.md.

Potrivit sursei, cetățenii Republicii Moldova domiciliați în localitățile din stînga Nistrului (Transnistria) au aceleași drepturi și obligații în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală ca și cetățenii din dreapta Nistrului.

“Statutul de persoană asigurată în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală este o calitate atribuită persoanei fizice prin încadrarea acesteia în una dintre categoriile de persoane asigurate (persoane asigurate angajate, persoane asigurate de Guvern, persoane asigurate în mod individual), în condiţiile legislaţiei în vigoare.

Guvernul are calitatea de asigurat pentru următoarele categorii de persoane neangajate cu domiciliul în Republica Moldova şi aflate la evidența instituțiilor abilitate ale Republicii Moldova:


a) copiii cu vîrsta de pînă la 18 ani;

b) elevii şi studenţii încadraţi în sistemul de învăţămînt la nivelurile 3–8, conform art. 12 din Codul educaţiei al Republicii Moldova, cu frecvență, inclusiv cei care îşi fac studiile peste hotarele ţării;

h) gravidele,parturientele și lăuzele;

i) persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii;

j) pensionari;

k) șomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă;

l) persoanele care îngrijesc la domiciliu o persoană cu dizabilitate severă care necesită îngrijire şi/sau supraveghere permanentă din partea altei persoane;

m) părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vîrsta de pînă la 18 ani;

n) persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social conform Legii nr.133-XVI din 13 iunie 2008 cu privire la ajutorul social;

o) beneficiarii de protecţie internaţională incluşi într-un program de integrare, pe perioada desfăşurării acestuia;

p) donator de organe în viaţă.

Norma dată se extinde și asupra cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în raioanele din stînga Nistrului”, menționează CNAM.

Totodată, în cazul în care cetățenii Republicii Moldova domiciliați în localitățile din stînga Nistrului se atribuie la una din categoriile de persoane pentru care Guvernul are calitatea de asigurat, dar nu se află la evidența instituțiilor abilitate, aceştia obțin statutul de persoane asigurate în conformitate cu Regulamentul comisiilor pentru examinarea adresărilor cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în localitățile din stînga Nistrului şi localitățile limitrofe acestora , aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 906/2010 .

Comisiile activează în:

- satul Varniţa, raionul Anenii Noi - cu teritoriul de deservire: municipiul Tiraspol, municipiul Bender şi raionul Slobozia;

- oraşul Rezina - cu teritoriul de deservire: raioanele Rîbniţa şi Camenca;

- satul Coşniţa, raionul Dubăsari - cu teritoriul de deservire: raioanele Dubăsar i şi Grigoriopol;

Comisia este un organ constatator, care are ca sarcină examinarea adresărilor cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din stînga Nistrului (Transnistria),confirmarea atribuirii persoanei la categoriile pentru care calitatea de asigurat o are Guvernul şi întocmirea listelor de evidenţă nominală a acestor persoane în vederea obţinerii poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Ultarior, Agenţia teritorială Bender a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină , în baza listelor prezentate de comisiile nominalizate, va completa poliţele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, conform Regulamentului privind modul de completare, eliberare şi e videnţă a poliţelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Potrivit CNAM, unul dintre principiile sistemului de asigurare medicală este cel al obligativității, conform căruia persoanele fizice au obligaţia de a participa la sistemul AOAM, asigurîndu-și astfel riscul financiar în caz de boală.

Prin urmare, persoanele fizice neangajate, cetățeni ai Republicii Moldova, care fac parte din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, sînt obligate să se asigure în mod individual, prin achitarea primei AOAM în sumă fixă, în termen de pînă la data de 31 martie a anului de gestiune.

Regula este valabilă atît pentru cetățenii Republicii Moldova domiciliați în localitățile din stînga Nistrului (Transnistria) cît și pentru cetățenii din dreapta Nistrului.

Conform Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024, prima de asigurare în sumă fixă a fost stabilită în mărime de 12 636 lei.

Însă, pentru a susține încadrarea persoanelor în sistemul AOAM, categoriile de plătitori ai primei de asigurare în sumă fixă beneficiază de facilități la achitarea primei pînă pe 31 martie a anului în curs, de la 1014 lei pînă la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte. După 31 martie însă, prețul poliței de asigurare ajunge să coste 12 636 lei.

CNAM, menționează că aceste prevederi legale nu sînt modificări noi ale legislației, după cum se vehiculează. Ele sînt în vigoare deja de mulți ani, iar statutul de persoană asigurată nu reprezintă un criteriu de limitare a călătoriilor.

“Prin urmare, persoanele pot călători indiferent de statutul de persoană asigurată/neasigurată pe care îl dețin în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală”, a conchis sursa.

6
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?