X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum evităm intoxicațiile în timpul sărbătorilor de iarnă? Recomandările ANSP

27 dec. 2022,, 17:45   Societate
2123 0

Pentru a reduce riscurile alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au venit cu mai multe recomandări. Aceștia îndeamnă populația să mănînce mai puține alimente hipercalorice și mai multe legume și verdețuri, transmite zgd.md.

ANSP recomandă populației să țină cont de „principiul farfuriei sănătoase și să limiteze porțiile de alimente consumate”. Potrivit reprezentanților Agenției, evitarea indigestiilor, intoxicațiilor și a bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolilor cardiovasculare, poate fi preîntîmpinată printr-o alimentație rațională și un consum preponderent de legume și verdețuri, salate asezonate cu ulei (nu cu maioneză) care să constituie 50% din farfuria de mîncare.

Cealaltă jumătate de farfurie ar trebui să fie alcătuită (25%) din o sursă de proteină – carne sau pește, iar celelalte 25% rămase – din cereale, paste integrale sau cartofi.

Specialiștii ANSP, menționează că masa servită în farfurii cu un diametru maxim de 25 cm, ajută la consumul porțiilor mici de alimente.

Reducerea cantității de sare, zahăr și grăsimi saturate


Consumate în exces, sarea, zahărul și grăsimile saturate, regăsite frecvent în produsele alimentare de pe masa de sărbătoare, pot fi cauza apariției kilogramelor în plus, a indigestiilor, a constipațiilor sau a bolilor digestive, precum pancreatita, colecistita sau gastrita, menționează ANSP.

„Sărbătorile de iarnă în țara noastră încep, în mod tradițional, pe data de 25 decembrie și se încheie pe 14 ianuarie, perioadă în care riscul alimentației hipercalorice, cu un exces de sare, zahăr și grăsimi este deosebit de mare. Aceste obiceiuri tranzitorii pot genera un surplus de kilograme, care expune populația unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare. Totodată, din cauza volumului mare de alimente preparate în această perioadă și a nerespectării termenelor și a condițiilor de păstrare a preparatelor, pot apare frecvent cazuri de intoxicație alimentară”, mai informează ANSP.

Conform datelor din ultimul Raport STEPS 2021 – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în R. Moldova, 2021, fiecare al zecelea adult (9,9%) are glicemia măsurată pe nemîncate mărită sau o stare de prediabet, iar mai mult de un sfert din populație (27,7%) – un nivel crescut al colesterolului total. În același timp, consumul de fructe și legume în rîndul adulților este, în general, unul scăzut – 63,4% din populație consumă mai puțin de cinci porții de fructe și de legume pe zi, nerespectînd recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și prezentînd un risc mai mare pentru apariția bolilor netransmisibile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?