X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum este petrecut un pompier la pensie. Detalii inedite dezvăluite de Dumitru Polșcin

9 apr. 07:00   Societate
2314 0

Munca de pompier este una dintre cele mai grele și periculoase meserii din lume, însă acest lucru nu l-a speriat pe Dumitru Polșcin, salvatorul moldovean care este cel mai cunoscut pompier din Moldova, notează Noi.md.

Dumitru Polșcin, invitat la un interviu cu Dorin Galben a povestit mai multe despre viața sa și a explicat cum are loc o intervenție de salvare.

„Intr-un minut trebuie să fii pregătit. Dar și un minut este mult pentru noi cei cu experiență acumulată. După semnalul de alarmă noi ne îmbrăcăm în haine de luptă, primim foaia unde trebuie să ne ducem (cu adresa) și verificăm stația radio cu despiceratul. Noi auzim semnalul de alarmă ne îmbracam, nu contează ce caz este (că salvăm o pisică ori că arde ceva). Uneori noi pe drum primim informații despre ce ne așteaptă. Ajunși, fiecare pompier are numărul său și toți știu ce au de făcut, dar nu putem spune că toate intervențiile sînt la fel, mereu este ceva nou și diferit. Oamenii adesea cred că dacă arde focul acuș repede vin pompierii și îl sting, nu este așa. Focul este un dezastru, noi luptăm cu el și nu știm care va fi finalul. De multe ori zic: sau el pe tine sau tu pe el. Alte variante nu sînt”. La incendiile de azi e destul 5-6 ori să tragi fum și pierzi cunoștința. Incendiile de azi sînt foarte toxice ( din cauza materialelor de construcție). Pe timpuri erau pompieri cu mustață mare, ei le pune-au în nas și era destul să intri în casă, ca să respiri. Dar acum totul e prea toxic.”, spune Dumitru Polșcin.

Pompierul a venit cu unele precizări pentru tinerii care vor să salveze vieți și să ajute cetățenii

„În primul rînd trebuie sănătate, dorință, curaj și în rest ne învățăm centrul de instruire, după care „școala în luptă” cu colegi experimentați. Mic, mare nu contează. Important să fii sănătos și să ai rezistență”, spun e a spus Dumitru Polșcin.


Salvatorul a concretizat și unele cazuri de excepție pentru persoanele ca nu pot fi pompieri.

„Lucru este foarte greu fizic, oameni cu dezabilitați nu pot sa fie, pentru că acolo alergi, fugi, jos, sus. Dar cînd esti în tunerele de noapte e foarte complicat”, spune Dumitru Polșcin.

Pompierul moldovean spune că un eveniment emoționant este atunci cînd un pompier pleacă la pensie. Ei au o tradiție care este păstrată din generație în generație.

„Noi sîntem generația de pompieri care păstrează tradiția. Se dă citire oridinului de pensionare, cadouri din partea colectivului și după el trebuie să treacă prin apă. Doi pompieri stau cu țeava de incendiu afară, indiferent de timp de afară el trebuie să treacă sub apă. Conectăm sirenele și petrecem pompierul direct acasă”, spune Dumitru Polșcin.

Amintim că Plutonier-major al serviciului salvare, a apărut pe coperta revistei americane "International Fire Fighter". S-a întîmplat, după ce pompierul a participat, la sfîrșitul lunii aprilie 2016, la un training de instruire pentru pompieri în statul Indiana, Statele Unite ale Americii.

7
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?