X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Consumul de energie termică poate fi redus prin aplicarea măsurilor de eficiență energetică

3 feb. 2022,, 09:34   Societate
2050 0

Fondul locativ din capitală, în mare parte, datează din anii 1960-1970, fiind format din blocuri locative care, în proporție majoritară, nu întrunesc măsuri elementare de eficiență energetică și conservare a căldurii.

Principalele spații prin intermediul cărora pierdem căldura sînt cele neizolate, sau izolate parțial.

Prin comparație, două blocuri locative aproximativ similare, pot avea consum absolut diferit de energie, inclusiv de pînă la 60% diferență.

Pierderile de energie termică le putem observa cu ajutorul unei camere de termoviziune: În exemplul nr.1 am selectat un bloc locativ cu 9 etaje din (dotat cu geamuri termopan doar parțial, majoritatea balcoanelor fiind de tip deschis, iar izolare termică au doar cîteva apartamente).

De cealaltă parte, avem un bloc locativ care întrunește măsurile de eficiență energetică (geamuri termopan, izolare termică, sistem de distribuție a energiei termice pe orizontală, cu posibilitatea de reglare a temperaturii ș.a.).


Astfel, la aceleași valori de temperatură ale aerului exterior, putem observa o diferență de consum:

Blocul locativ, din sectorul Botanica are un consum lunar de energie pentru încălzire: de cca 0,026 Gcal/m2
Blocul locativ, din sectorul Ciocana are un consum lunar de energie pentru încălzire de cca 0,010 Gcal/m2

Diferența: - 60%

În același timp, un apartament din blocul locativ din exemplul nr. 1 are în mediu un consum lunar de cca 1,086 Gcal/m2, în timp ce un apartament similar din blocul locativ din exemplul nr.2 înregistrează în mediu un consum de cca 0,604 Gcal/m2, diferența fiind de - 56%.

Risipa de căldură poate fi diminuată dacă este efectuată termoizolarea pereților exteriori, a podelelor, tavanelor, dar și schimbarea geamurilor și a ușilor ineficiente energetic. În așa mod va crește capacitatea de reținere a căldurii în clădire, micșorîndu-se, totodată, consumul de energie termică.

„Totodată, recomandăm locatarilor să opteze pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice, prin trecerea la distribuția pe orizontală, cu Punct Termic Individual – ca măsură importantă de îmbunătățire a calității serviciilor, dar și de optimizare a consumurilor, prin reglare, conectare individuală și existența propriului contor”, Vitalie Mîța, director dezvoltare Termoelectrica.

Potrivit datelor statistice, consumatorii care au întreprins acești pași de eficiență energetică și-au diminuat facturile la încălzire cu 30-60%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?