X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Centrul Patriot poate fi creat după revizuirea unor prevederi - opinii

19 iun. 2023,, 01:28   Societate
2057 1

Proiectul de Lege privind Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot” (Centrul) necesită un șir de îmbunătățiri.

Inclusiv în ceea ce ține de forma de organizare juridică și nivelul de independență și clarificarea relației cu alte autorități publice responsabile în domeniul respectiv, precum și să asigure concordanța cu normele constituționale care garantează libertatea opiniei și a exprimării, transmite Noi.md cu referire la Anticorupție.md.

Acestea sînt unele dintre recomandările făcute de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) pe marginea proiectului respectiv de lege.

IPRE atenționează că proiectul de lege include noțiuni, precum „dezinformarea” și „propaganda”, „care au un potențial larg de interpretare, iar aplicarea acestora în mod neadecvat ar putea duce la restrîngerea drepturilor și libertăților fundamentale garantate de Constituție” și recomandă formularea clară a noțiunilor.

Asociația mai atrage atenția că, în varianta actuală, competența atribuită Centrului dublează sau interferează competențele Consiliului Audiovizualului, Cancelariei de Stat, Serviciului de Informații și Securitate, astfel se recomandă o delimitare clară a responsabilităților instituțiilor, dar și asigurarea unei coordonare eficientă între autoritățile implicate în prevenirea și combaterea dezinformării.


O serie de recomandări vizează forma de organizare a noii instituții și selectarea directorului acesteia. Autorii opiniei consideră că este esențial să fie stabilită clar forma de organizare juridică a Centrului, respectînd prevederile legale și evitînd normele contradictorii. La fel, trebuie revizuiți sau definiți anumiți termeni, stabilite mecanisme clare privind modul de selectare a directorului, dar și excluse anumite temeiuri de demitere a lui, care nu au indicatori clari de măsurare.

Proiectul de lege nu include criteriile și standardele clare pentru identificarea și evaluarea dezinformării și propagandei, precum și nu sînt suficient de clar delimitate și definite noțiunile de falsuri (fake), informare greșită (misinformation) și malinformare (malinformation). „Este important ca legea să ofere un cadru coerent și obiectiv în abordarea acestor fenomene, luînd în considerare atît intenția, cît și impactul asupra societății, dar și riscurile în cazul interpretării eronate”, consideră IPRE.

Asociația mai recomandă separarea competențelor de elaborare și implementare a politicilor, precum și stabilirea unui organ central de specialitate responsabil de elaborarea politicilor în domeniile de competență ale Centrului, cu accent deosebit acordat domeniului prevenirii și contracarării dezinformării și comunicării strategice.

Amintim că, la sfîrșitul lunii mai, președinta Maia Sandu a lansat ideea creării unui Centru național de apărare informațională și combatere a propagandei, care ar transmite informații veridice publicului larg, pentru promovarea intereselor naționale și ar identifica, evalua și combate dezinformarea.

0
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?