X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce spune Ministerul Culturii despre prăbușirea peretelui unui monument istoric

22 feb. 17:09 (reactualizat 24 feb. 02:00)   Societate
3904 0

În urma prăbușirii unui perete al monumentului istoric de pe strada Mitropolit Dosoftei, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a venit cu un comentariu pentru redacția Noi.md la acest subiect.

Potrivit sursei, pe data de 20 februarie 2024, Ministerul Culturii a primit o sesizare privind surparea peretelui monumentului din str. Mitropolit Dosoftei nr. 103, înregistrat în Registrul monumentelor istorice de categorie locală. Monumentul, protejat prin Decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 10/9 din 04.12.2014, este situat pe un teren care aparține S.R.L. OLSOM, conform datelor cadastrale.

În răspunsul său, Ministerul Culturii și-a exprimat aprecierea pentru contribuția mass-mediei la sensibilizarea societății privind problemele de protejare a monumentelor istorice. Totodată, Ministerul a subliniat că, conform Legii nr. 1530/1993, autoritățile publice locale sînt responsabile de întocmirea Registrului monumentelor de importanță locală, precum și de finanțarea și implementarea programelor de conservare și restaurare a acestor monumente.

Ministerul a atras atenția asupra faptului că proprietarii monumentelor sînt obligați, indiferent de titlul juridic, să asigure protecția și paza acestora și să avizeze la autoritățile competente orice intervenție la monumente, evitînd astfel deteriorarea sau distrugerea lor.

În contextul surpării monumentului, Agenția de Inspecție și Restaurare a Monumentelor (AIRM) a efectuat o inspecție la fața locului și a întreprins acțiunile necesare prevăzute de legislație pentru a remedia situația. Ministerul Culturii va informa autoritatea publică locală, Primăria municipiului Chișinău, responsabilă de protejarea monumentelor de categorie locală, despre măsurile întreprinse.


Această situație subliniază necesitatea unei colaborări mai strînse între autoritățile locale, proprietarii monumentelor și Ministerul Culturii pentru a preveni astfel de incidente și a asigura conservarea patrimoniului cultural istoric al Moldovei.

Reamintim că la 18 februarie, anul curent peretele unui monument istoric și cultural din municipiul Chișinău s-a prăbușit.

Contactat de redacția Noi.md, Ion Stefanita, Expert în managementul patrimoniului cultural spune că de vină de situația deplorabilă în care se află monumentele istorice este statul care nu asigură buna funcționare a articolului 42 din legea ocrotirii monumentelor.

”Eu consider că statul este vinovat. De ce art. 42 din lege rămîne pe hîrtie? De ce statul nu depune efort pentru a porni mecanismul de finanțare, fie și cofinanțare a reconstrucției a astfel de clădiri care ar încuraja domeniul”, a spus Ștefăniță.

De menționat că potrivit articolului 42 din legea ocrotirii monumentelor istorice, prevede că consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale de de nivel întîi și de nivelul al doilea prevăd în bugetele anuale sumele necesare pentru lucrările de evidență, studiere, punere în valoare, conservare și restaurare a monumentelor situate în teritoriile lor în baza propunerilor Ministerului Culturii.

Construcția avariată a fost subectul unei investigații jurnalistice în urmă cu aproape trei ani. Potrivit anchetei, monumentul de arhitectură, introdus în Registrul de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, care nu putea fi privatizat potrivit legii, deoarece se află și în stare avariată, a ajuns în 2019 în proprietatea unui agent economic, care a plătit numai 600 de mii de lei. Asta ar însemna mai puțin de 30 de mii de euro pentru un imobil situat aproape de centrul Chișinăului.

1
2
1
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?