X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ce mărfuri mai încearcă moldovenii să transporte ilegal

11 feb. 2022,, 22:15   Societate
3814 0

În perioada 04 -10 februarie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit 31 de tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Produsele de tutun, bijuteriile, telefoanele mobile, articolele vestimentare și cele de mobilier, precum și piesele auto se numără printe cele mai frecvente mărfuri transportate ilegal, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

În perioada vizată, funcționarii vamali de la Leușeni au raportat 17 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Ca urmare a controlului de specialitate, au fost depistate mai multe bunuri nedeclarate, printre care: piese auto noi și uzate, articole vestimentare, articole de mobilier, corpuri de iluminat, telefoane mobile, un pistol pneumatic ș.a. Tot la postul vamal Leușeni, funcționarii au descoperit patru săbii nedeclarate, realizate manual. Acestea erau transportate printre bagajele neînsoțite, într-un microbuz care efectua cursa neregulată Franța - Republica Moldova.

Alte patru cazuri de transportare ilegală a mărfurilor au fost înregistrate pe Aeroportul din capitală. În urma controlului efectuat asupra bagajelor pasagerilor cursei Istanbul-Chișinău, vameșii au depistat stații radio în cantități comerciale, dar și peste 50 de bijuterii susceptibile a fi din aur, nedeclarate și fără acte de proveniență.

Patru tentative de trafic ilicit cu produse din tutun au fost dejucate, în această perioadă, la posturile vamale Aeroport, Costești și Leușeni. Asistați de patrupezii Vămii, funcționarii au depistat și ridicat în total peste 900 de pachete de țigări.


Piese auto noi, dar și alte bunuri nedeclarate au fost depistate și la posturile vamale Tudora, Giurgiulești 2 (UA: Reni) și Palanca. Cercetările continuă, în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă sancțiuni contravenționale.

Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

97 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

21 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni, să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

Dacă aveți nevoie de informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri, puteți contacta Serviciul Vamal 24/24, la numărul de telefon: +373 22 788 888 (Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal).

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?